Kuba igyekszik fokozni a megújulóenergia-ellátását

A kubai kormány bejelentette, hogy arra törekszik, hogy 2030-ra elektromosáram-felhasználásának 24 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő.

A kubai Nemzeti Elektromos Fejlesztési program célja, hogy jelentősen növelje a szigetország elektromosáram-előállító kapacitását, és ennek 24 százalékát megújuló forrásokból igyekszik kinyerni.

Ha elérik ezt a célt, akkor az ország évente 780 millió dollárt takaríthat meg a fosszilis energiahordozók importjából, amiből jelenleg Kuba elektromos áramának 96 százaléka származik.

A Világméretű Energiafigyelő szerint, ha Kuba energia-előállítása 3 százalékkal növekszik évente, akkor a kilowattonkénti költség a jelenlegi 21 centről 2030-ra 18 centre csökken.

Most a karibi állam teljes elektromosáram-előállításának csupán 4,3 százalékát teszik ki a megújuló források, de a kormány a következő 15 évben 3,5 milliárd dollárból akarja fejleszteni ezt a szektort, számolt be róla pénteken kommunista párt napilapja, a Granma.

Az ezen a héten rendezett 32. Havannai Nemzetközi Vásáron a kormány 246 potenciális külföldi befektetési projektet mutatott be a szigetország megújulóenergia-kapacitásának erősítésével és modernizálásával kapcsolatban, amelyekhez körülbelül kilencmilliárd dollár külső befektetésekre lenne szükség.

Kuba megújulóenergia-projektjei között napenergia-cellák, szélerőművek és kis vízerőművek is vannak. Ezenkívül a kormány bioelektromos erőművek létesítését is tervezi, amelyek a marabou fa és a cukornád elégetésén alapulnak.

Raúl Castro kubai elnök a hangsúlyt áthelyezte a tengeri olajról, amiről a kormánytisztviselők azt gondolják, hogy növelni fogja az ország hosszú távú energiafüggetlenségét.

forrás: latin-amerika.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.