Kristianstad az első biováros

A svédek eddig leginkább az ABBA-ról, a Volvóról és az IKEA-ról voltak igazán ismertek. Mostantól azonban elmondhatják, hogy övék az első olyan városa, amely csak megújuló energiából látja el magát.

A 80 000 fős Kristianstad vezetése még az ezredfordulón határozta el, hogy a megpróbálják elhagyni a város üzemeltetéséből a fosszilis erőforrásokat. A döntés értelmében még a skandináv télben sem használnak benzint, földgázt és szenet. A terv nem tűnt lehetetlennek, hiszen a város közelében működik a svéd élelmiszeripari jelentős része. Ez pedig kitermel annyi szemetet, amiből energiát tudnak előállítani. Így a fosszilis erőforrások helyett krumpli héjból, állati ürülékből, használt háztartási olajból, lapos kekszből és sertésbélből alakítanak ki biogázt a helyi erőműben. Az így keletkezett hőenergiát és elektromosságot a házak fűtésére és áramellátására használják. És még így is marad felesleg, ami pedig további finomítás után gépjármű-üzemanyagként kerül forgalomba. De a város semmit nem hagy elveszni, hiszen a New York Times beszámolója szerint a régi szeméttelepből és ipari szennyvíz-tóból felszálló gázokat is energiává alakítják. A nagy átalakulásnak a város lakói és a helyi élelmiszeripari vállalatok is örülnek, hiszen a biogáz-erőműbe díjfizetés fejében hordhatják hulladékukat. Így az energia-előállítás kétszeresen is bevételt hoz a városi költségvetésnek.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.