Közös érdek az elektronikai hulladék szelektív gyűjtése

A feleslegessé vált mobiltelefon, fényforrás, porszívó nem csak környezetterhelő, hanem érték is – állítják az MTI által megkérdezett szakemberek.

Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke kifejtette: a Hollandiából származó papírdobozos “Jekko” módszer megoldást kínál arra, hogy az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket otthon, munkahelyen vagy az iskolában külön lehessen gyűjteni a visszagyűjtést koordináló szervezetek számára. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon használatos elektronikai berendezések összetevő anyagának már több mint 80 százalékát dolgozzák fel újra, lehetővé téve, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, és a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjék.
A magyarországi visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti a háztartási elektronikai hulladékot – mondta Tóth Zoltán, az elektromos hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Hozzátette: begyűjtő papírdoboz akciót szerveztek, ennek során ingyen osztogatták a kihajtogatható dobozokat az otthoni elektronikai hulladék összegyűjtésére.

Az Elektro-Coord ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a nagy elektronikai termékgyártók által létrehozott Electro-Coord Magyarország – amelyhez mostanra Magyarországon mintegy 400 gyártó csatlakozott – 2005 óta dolgozik a piacon. Az elmúlt öt év alatt több mint százezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, ez mintegy 10 milliárd forint költséget jelentett.
Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 2008 végéig kellett elérni az egy főre jutó 4 kilogrammos visszagyűjtési arányt, ami 40 ezer tonna a teljes lakosságra vetítve, de 44 ezer tonnát sikerült begyűjteni, ezzel az újonnan csatlakozott országok közül Magyarország elsőként teljesítette az uniós elvárást. A kereskedőknek is vissza kell venniük a “régi készüléket”, akár házhoz szállításnál is vállalják ezt, az Electro-Coord ugyanis ingyen elviszi tőlük az elektronikai hulladékot.

Világviszonylatban évente mintegy 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (például 24 milligramm arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz “szunnyad”. Ezeknek a fémeknek a bányászata óriási természeti terhelést jelent, és belátható időn belül el is fogynak, ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések újrahasznosítása.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.