Közel nyolcezer jövőnek szóló üzenet gyűlt össze idáig az Időkapszula kampányban

A hétvégén Budapesten üzen Görög Zita 2030-nak.

A fenntartható fejlődés jegyében februárban indult Időkapszula kampány keretében másfél hónap alatt közel 8.000 jövőnek szánt üzenetet gyűjtöttek össze a szervezők.  A jövőüzeneteket tartalmazó kapszulákat május 7-én Szegeden egy Időkapszula emlékműben helyezik el, amelyet 2030 májusában bontanak fel. A két évtizedet átölelő akcióhoz Görög Zita műsorvezető és Vajda Attila olimpiai és világbajnok kenus is csatlakozott.

Az egyik legjelentősebb hazai áramszolgáltató, az EDF DÉMÁSZ eddigi legnagyobb, országos környezettudatossági akciójának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jövőt fenyegető környezeti veszélyekre és a holnapközpontú gondolkodás fontosságára. A március 26-a és 28-a között Budapestre érkező kampány során a WestEnd City Center bevásárlóközpontban elhelyezett standoknál bárki megfogalmazhatja a jövő nemzedéknek szánt ígéretét: leírhatja vagy akár le is rajzolhatja, hogy mit tesz, és a jövőben mit vállal a környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében. Az üzeneteket őrző időkapszulákat 2010. május 7-én Szegeden helyezik el, és felavatnak egy emlékművet is. Húsz évvel később, 2030 májusában a jövőüzeneteket kibontják, és a feladóknak visszaküldik.

Az EDF DÉMÁSZ Időkapszula kampányának védnökeként szerepet vállaló Görög Zita saját ígéretét tartalmazó kapszuláját március 27-én, szombaton 11 órakor helyezi majd el a WestEnd City Center-ben egy Időkapszulában. Két kisgyermek édesanyjaként nem a magyarázatokban, hanem elsősorban a példamutatás erejében hisz: „Otthon kevesebb energiát és vizet használok, nem szemetelek, nem dohányzom, ha lehet tömegközlekedéssel vagy gyalog járok, nem nyomtatok, ha lehet magyar terméket választok. A bolygónknak pedig azt üzenem, hogy amennyiben – 2030-ban – még élhető vagy, nem szipolyoztunk ki teljesen, és van remény az újrakezdésre, kérlek fogadj minket szeretettel, és ígérem vigyázunk rád”.

Az országos road-show nyitórendezvényén az első időkapszulát Vajda Attila helyezte el. Az olimpiai és világbajnok kenus elsősorban a bolygó vízkészletének megőrzését tartja kiemelkedő fontosságúnak, ezért a 2030-ban élőknek a következő üzenetet küldte az Időkapszulában: „Mint a vízi sportok és a kajak-kenuzás szerelmesének, számomra a fenntartható fejlődés azért kiemelt fontosságú, mert a jövőnk egyik legnagyobb kihívása az ivóvízhiány megoldása, és tiszta, iható édesvíz biztosítása a Föld hatmilliárd lakója számára. Szeretném, ha 2030-ban 47(!) évesen továbbra is kerékpárral közlekednék Szeged városában. A sporttól nem szeretnék eltávolodni, és remélem, hogy 20 év múlva a hajók anyaga még jobban fejlődni fog, és még inkább környezetbarát lesz. A kajak-kenu pályák vízminőségével kapcsolatban pedig remélem, hogy továbbra is megfelelőek lesznek kenuzásra.”

A rendezvénysorozat következő állomásai:

Budapest WestEnd és Békéscsaba Csaba Center, 2010. március 26-28.

Baja Tesco, 2010. április 2-3.

Pécs Árkád, 2010. április 16-18.

A szegedi EDF DÉMÁSZ Galériában (Szeged, Klauzál tér 9.) a kampány teljes ideje alatt (február 26-május 6.) várják a jövőüzeneteket a szervezők. A kampány részleteiről, a pontos helyszínekről és időpontokról a www.edf.hu oldalon tájékozódhat.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.