Közel hatezer embert kellett kitelepíteni a tűzvész miatt

Immár csaknem 6000 embert kellett kitelepíteni a Kelet-Arizonában tomboló a tűzvész miatt, amely csaknem 160 ezer hektárnyi területet perzselt fel – közölték szerdán a helyi hatóságok.

A méreteit tekintve a jelenlegi tűzvész a második helyre lépett elő a rekordtartó, 2002-es természeti katasztrófa után, amelyben csaknem 190 ezer hektár égett le. A szárazság és az erős szél miatt azonban a jelenlegi tűzvészt várhatóan még napokig nem lehet majd megfékezni. Az arizonai tűzoltók az állam egész keleti határa mentén rendkívüli tűzveszélyre figyelmeztettek. A lángoknak eddig – a mentési erőfeszítéseknek köszönhetően – csak 10 épület esett martalékul és a tűz további 343 ingatlan fenyeget közvetlenül. Az erdőtüzek füstje, amelyet még meteorológiai műholdakról is meg lehetett figyelni, kedden fennakadásokat okozott a légi forgalomban a szomszédos Új-Mexikó államban. Az állam hatóságai felszólították Luna város lakót, hogy készüljenek fel az evakuációra.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.