Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Közel 0 energia felhasználású épület pályázatának eredmény hirdetése
Tudj meg többet: Passzívház

Közel 0 energia felhasználású épület pályázatának eredmény hirdetése

December 11-én pénteken a Pécsi Tudományegyetem-en kiosztották a Közel 0 energia felhasználású családi házak tervezésére kiírt pályázat díjait. A feladat környezetbarát, közel 0 energia felhasználású, értékesíthető családi ház tervezése volt.

A feladat korunk nagy kihívása a CO2 kibocsátás csökkentésének érdekében született, hisz az összes energia 40%-át épületeink használják el. A Párizsi Klíma csúcs által meghatározott kibocsátás csökkentés leg eredményesebben épületeink energia hatékonyságának növelésével érhető el. A díjakat Prof. Dr. Bachmann Bálint dékán és Kárpáti József a MAKÉSZ elnöke adta át.

Első helyezett:             Pető Alexandra DLA

Második helyezett:    Jánszky Györgyi DLA

Harmadik helyezett: Borbás Renáta DLA és Szarvas Richárd DLA terve lett

A lakosság számára új építésű házakra sajnos még sem lesz vissza nem térítendő EU-s pályázat, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Otthon Meleg program keretében a felújítások, és reményeink szerint majd az új építésű lakások is részesülhetnek a kvóta bevételekből támogatásra. A támogatásra és a jelentős mértékű ÁFA csökkentésre nagy szükség van, hogy élénküljön az építési kedv, és az élénküléssel már olyan házak épüljenek, melyek a kor kihívásának, klíma védelmi kötelezettségünknek is megfelelnek!

Korunk nagy kihívása klímánk védelmének megoldása, a CO2 kibocsátás mértékének csökkentése, a fenntartható fejlődés elvének alkalmazása. Mivel épületeink fogyasztják az összes felhasznált energiánk 40 %-át, de ha az épület alapanyagainak gyártását, berendezési tárgyai előállítását, életciklusát, újra hasznosítását is figyelembe vesszük, akkor ez akár 60%-ot is elérheti. Mivel 2016-tól már alkalmazni kell a közel 0 energia felhasználású épület előírásait, és 2020-tól már csak közel 0 energia felhasználású épületek épülhetnek, így fontosnak tartjuk, hogy ifjú építészeink időben megismerkedjenek a feladattal, és a kötelezettségek napi rutinná alakuljanak.

Hisszük, hogy a környezetünk védelmében és az energia felhasználás csökkentése érdekében, az építészé a legfontosabb és meghatározó feladat, mind a forma, mind a felhasznált anyagok, mind a technológia kiválasztásával, hogy épített környezetünkön ne essen csorba a cél szentesítése érdekében!

-

A fentiek alapján született az ötlet, és az Interhaus Barta kft. kezdeményezésére készült el a kiírás, amiből a lényeget alább idézem:

„A tervpályázat tárgya favázas technológia felhasználásával családi ház tervezése egy 3-5 fős család számára.

A tervpályázat célja, hogy a fent említett technológia alkalmazásával építészeti megoldást találjon a mai kor elvárásainak megfelelő épület kialakítására funkcionális, ergonómiai, ökológiai, szerkezeti és esztétikai eszközök felhasználásával. A bírálat során fontos szerepet játszik a fenntarthatóság, energiahatékonyság, sorozatgyárthatóságra való törekvés, modularitás, újrahasznosított és/vagy természetes anyagok használata, a reverzibilitás és a gazdaságosság. Előnyben részesítjük azokat a megoldásokat, amelyek az egyszerű szerkezeti kialakítás mellett a variabilitás lehetőségét is fenntartják, esetleg konkrét változatokat, átalakítási lehetőségeket vonultatnak föl. Az épület kortárs megjelenésű, de a tradíciókat is szem előtt tartó, a piaci igényeket figyelembe vevő, közel 0 Kwh/m2/év energiafelhasználású lakóház kell, hogy legyen. Ennek érdekében a szerkezeti, funkcionális és formai megoldásokban megnyilvánuló innováció is hozzájárulhat a pozitív elbíráláshoz, amennyiben az az ésszerűség és gazdaságosság keretein belül történik.

A pályázók a tervezés során kiemelt figyelmet kell, hogy fordítsanak a szoláris nyereség növelésére és a nyári túlmelegedés csökkentésére, kiküszöbölésére.”

-

A pályázatot tapasztalat szerzés céljára is felhasználjuk, egy szélesebb körnek történő, konkrétabb feladatokat meghatározó pályázat kiírására. A pályázat díjazott műveit a kivitelező cégek kínálatukba is felveszik, így a tervek reményeink szerint nem csak íróasztal fiók számára születtek meg.

A kiállítás a jövő héten megtekinthető a Pécsi Tudományegyetem Pécs Boszorkány utca 2. aulájában. Várjuk a helyszínen a közönség szavazatait is, hogy mennyiben egyezik a bíráló bizottság véleményével!

A nyertesek nem csak pénzbeli juttatásban részesülnek, és terveiket megvalósításra ajánlják a kivitelezők, hanem egy szakmai úton is részt fognak venni, ahol az európai gyakorlattal is megismerkedhetnek, a plusz energia házak tervezési és kivitelezési tapasztalatairól, valamint a bio építészet fejlődéséről eredményeiről.

Ajánlott tartalom

Színesek lesznek a jövő napelemei?

Hollandia alkalmazott tudományos kutatásokkal foglalkozó szervezete (Organisation for Applied Scientific Research, TNO) 2014 óta foglalkozik különböző innovatív napelem panelek vizsgálatával, többek között különböző BIPV modulok tesztelésével, amelyet saját SolarBEAT vizsgálati létesítményében végez, az Eindhoven-i Műszaki Egyetemen.