Korszerűsítik a kiskörei szennyvíztisztító telepet

Döntően európai uniós támogatással, több mint 600 millió forint ráfordításával javítják a tisztítási hatásfokát, és bővítik a kapacitását kiskörei szennyvíztisztító telepnek, amely a Tisza-tó északi oldalán lévő öt kistelepülést szolgálja ki – jelentette be Rácz Attila, a létesítményt üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. vezérigazgatója kedden Szolnokon sajtótájékoztatón.

A tisztítótelep előéletéhez tartozik, hogy 2000-ben nem a szennyvízgyűjtő rendszer sajátosságait figyelembe véve fejlesztették, ezért 2002 óta szennyvízbírságot kapott, majd a Szolnoki Városi Bíróság 2005-ben kötelezte a TRV Zrt.-t, hogy 2010 végéig a határértéket meghaladó szennyvízkibocsátást szüntesse meg – emlékeztetett a cégvezető.
Az elkerülhetetlen korszerűsítéshez kellő anyagiakért a társaság sikeresen pályázott a KEOP által meghirdetett egyik konstrukcióra, és az EU-tól illetve a magyar államtól 511 millió forint támogatást nyert, a több pénzt önerőből biztosította.

A fejlesztéssel csökken a környezeti szennyeződés, és ezáltal javul a térség lakosainak életminősége. Ami a műszaki tartalmat illeti: a jelenleg napi 600 köbméteres kapacitást 2100 köbméterre emelik. A harmadik tisztítási fokozat beépítésével csökken a befogadó Tisza folyó szennyezettsége. A korszerű iszapkomposztálás kialakításával pedig a keletkező szennyvíziszap mellett a települések zöldhulladékát is hasznosítják, és a keletkező komposztot környezetkímélő módon tudják elhelyezni. A szennyvíztisztító telep próbaüzeme várhatóan 2011 januárjában kezdődik.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.