A globális felmelegedés üteme kétszer gyorsabb a tavalyinál, erre nem számítottak - mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH)Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este.

Kőrösi Csaba: a globális felmelegedés üteme kétszerese a tavalyinak

A globális felmelegedés üteme kétszer gyorsabb a tavalyinál, erre nem számítottak – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH)Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este.

Kőrösi Csaba ezt arról szólva mondta, hogy Áder János köztársasági elnök szerdai hír szerint levélben fordult a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országának vezetőjéhez, arra kérve őket, hogy példát mutatva mielőbb kezdjenek konzultációt, és – a korábbi vállalásaikhoz képest – rövidebb idő alatt és nagyobb mértékű kibocsátáscsökkentést hajtsanak végre.

Ha a nagy kibocsátók kedvező irányba mozdulnak el, a többiek is követni fogják őket – tette hozzá az igazgató.

Az igazgató elmondása szerint ha összeadják a tavaly decemberi párizsi klímakonferencián tett vállalásokat, akkor 2,7 Celsius-fok alatt tarthatják a földfelszín felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest. A közösen elfogadott cél eléréséhez, hogy 2 foknál ne legyen nagyobb a felmelegedés, tízszer akkora csökkentést kellene végrehajtani, mint amit az unió 2030-ig felajánlott.

Kitért arra is, hogy a konferencián elfogadott egyezményt csak 2020-tól ratifikálták volna, de már az idén év végén, vagy jövő év elején életbe léphet, mivel sok ország már ratifikálta.

A párizsi klímamegállapodás akkor léphet hatályba, ha legalább 55 olyan érintett állam hozzájárul a kihirdetéshez, amelynek károsanyag-kibocsátása eléri a világ összkibocsátásának 55 százalékát.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.