Környezetvédelmi verseny Kárpát-medencei döntője Győrben

A Sajó Károly kutatóról elnevezett környezetvédelmi verseny kárpát-medencei döntője tizenkét hazai és hét határon túli csapat részvételével csütörtökön kezdődik Győrben.

A 13-14 éves korosztály részére meghirdetett vetélkedő döntőjében a regionális fordulók legjobbjai versengenek a győzelemért – mondta Hajbáné Csuta Ildikó programvezető az MTI-nek. A háromtagú csapatok nemcsak  írásban és szóban adnak számot tudásukról, hanem  valóságos terepen, a pannonhalmi tájegységben is bizonyítják felkészültségüket. A verseny céljáról szólva a programvezető kiemelte, hogy a fenntartható fejlődés iránti fogékonyságot, elkötelezettséget szeretnék kialakítani a kiskamaszokban. A versenyek irányt mutatnak abban, hogy a fiatalok  miként tehetik magukévá  a fenntartható életmódhoz elengedhetetlen felelős viselkedést és ökológiai szemléletet. A rendezvény jelentős  hozadéka, hogy a határon túli tehetséges magyar diákok  bekapcsolódása  hozzájárul magyar identitásuk erősítéséhez, és elősegíti anyanyelvük megőrzését – utalt a vetélkedő rendezőinek másik fontos törekvésére Hajbáné Csuti Ildikó. A  verseny elnevezésében a győri születésű Sajó Károly rovartani kutatónak állít emléket. Az 1939-ben elhunyt szakíró  közel félezer publikáció és számos könyv szerzője. Munkásságától számítja a szakma a hazai természetvédelem szélesebb körű kibontakozását. A eredményhirdetésre pénteken koraeste  kerül sor.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.