Jövő hét hétfőn kezdődik és Szlovákia kilenc városában egyidejűleg zajlik majd az Envirofilm nevet viselő nemzetközi filmszemle.

Környezetvédelmi témájú filmek fesztiválja Szlovákiában

Jövő hét hétfőn kezdődik és Szlovákia kilenc városában egyidejűleg zajlik majd az Envirofilm nevet viselő nemzetközi filmszemle.

Az elsősorban környezetvédelmi témájú filmeket bemutató fesztivált már a 18. alkalommal rendezik meg. Az 1995-ben alapított fesztivált a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség és az Envirofilm nonprofit szervezet rendezi. A május 14-től 19-ig tartó filmszemle központja Besztercebánya, ám a fesztivál évről évre több helyszínen zajlik, az idén többek közt Pozsony és Kassa is bekapcsolódott. Az idei évadba 32 ország 179 filmjét nevezték, közülük a legtöbb (43) Németországból érkezik. A világ minden tájáról származó alkotások sorában lesz 4 magyar film, és jelentős a hazai képviselet is, hiszen szlovákiai alkotók 31 filmmel indulnak a szemlén. A szemle versenyszekciójába nevezett filmek között 19 díjat osztanak szét. A díjazott filmekről ugyan már a szemle kezdete előtt döntés született ám az eredményhirdetésre csak a szemle zárónapján, május 18-án, az ünnepélyes díjkiosztó gálán kerül sor. A díjazott alkotásokról ötfős nemzetközi zsűri hozott döntést, köztük Varga Ferenc, a Bükki Nemzeti Park tájvédelmi szakreferense, volt igazgatója. A fesztiválnak ezúttal is több kísérőrendezvénye lesz, köztük számos előadás, kiállítás, gyermekrendezvény és egy rekordkísérlet is; ez utóbbi során rekordnagyságú gólyafészket próbálnak majd összeállítani.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.