Környezetvédelmi díjat kapnak a zöld üzleti megoldásokat alkalmazó európai vállalatok

Kihirdették az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjának 2016-2017. évi nyerteseit az észtországi Tallinnban, a díjat azoknak a vállalkozásoknak ítélik oda, amelyek sikeresen ötvözik a versenyképességet és a környezetvédelmi szempontokat – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság a díjjal azokat az uniós vagy a tagjelölt országok valamelyikében működő vállalkozásokat jutalmazza, amelyek élen járnak az ökoinnovációs módszerek alkalmazása és az ökoinnovációs termékek előállítása terén. A díjért 21 országból összesen 148 vállalkozás szállt versenybe, a hat nyertest 24 döntős közül választották ki. A nyertesek között induló mikrovállalkozások és világmárkákat gyártó cégek is vannak.
A vállalatirányítás (mikro- és kisvállalkozás) kategóriában a magyarországi, Somogy megyei Katica Tanya fenntartható élményközpont nyert. A közlemény idézi Karmenu Vellat, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosát, aki szerint a díjért versenybe szálló cégek kulcsszerepet játszanak Európában a körforgásos gazdaságra való átállásban. Ezek a vállalatok megmutatják, hogy a gazdasági életképesség, az innováció és a környezetvédelem jól megfér egymás mellett – közölte a biztos.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.