Környezetbarát buszokra váltott a kisváros

A Georgia állambeli Hall Country iskolái nemrég bejelentették, hogy dízeles iskolabusz flottájuk 20 cseppfolyós autógázzal működővel egészül ki.

Az Egyesült Államok északkeleti részén található város, pontosabban annak iskolái alakították az első olyan összefogást a térségben, akik LPG meghajtású buszokat alkalmaznak. Az intézkedés fő hajtóereje a régi buszok magas javítási költsége volt, valamint az, hogy a járművek nagy zajt is keltettek. Az új buszok nem csak, hogy üzemanyag takarékosak, de karbantartási költségük is kevesebb, mint átlagos társaiké. Hangsúlyozni kell, hogy a 20 új busz mellett továbbra is üzemelni fognak a hagyományos dízeles iskolabuszok, de Hall Country szerint az újítás szárnyra kap majd, és több LPG-s busz fogja róni a város utcáit.

Az új buszok igaz, hogy 9.000 dollárral (vagyis több mint 2 millió forinttal) többe kerülnek, azonban vételáruk megtérül a kevesebb üzemeltetési költségek folytán. Míg a dízeles buszok tankolására literenként kb. 90 centet (kb. 200 Ft-ot) költenek, egy LPG-vel működő jármű üzemanyag ellátása csak kicsivel haladja meg ennek a felét. Mi több, a LPG buszok karbantartási költsége is kevesebb, ráadásul modern műszerfallal és kamerákkal is rendelkeznek, melyekkel a sofőrök dolga is könnyebbé válik. Az iskolák arra számítanak, hogy évente 36.000 dollárt (vagyis mintegy 8 millió forintot) takaríthatnak meg az új buszokkal.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.