Koncerttel gyűjtenek öko-lakóotthon építésére a fogyatékkal élők

A Quimby, a Kiscsillag és a Csík zenekar a sérültekből álló Nemadomfel Együttes meghívására Jobb velünk a világ! címmel jótékonysági koncertet ad novemberben, amelynek bevételét felnőtt fogyatékosok számára készülő, Magyarországon egyedülálló, fővárosi öko-lakóotthon építésére fordítják.

A várhatóan 2012-re Óbudán elkészülő lakóház lehet Magyarország első passzívház közintézménye – hangzott el a szervezők keddi sajtótájékoztatóján. Az épület a legmodernebb technológiákat használva maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. A közel 350 négyzetméteres óbudai lakóotthon a tervek szerint nyolc-tíz főnek biztosíthat állandó lakhelyet, négy fő számára pedig krízishelyzetben nyújt segítséget. A szervezők előzetes becslései szerint várhatóan 80-100 millió forintba kerül a tervek megvalósítása.

Az otthon létrehozásában a Magyar Passzívház Szövetség is segítséget nyújt. Dudás Bence, a szövetség ügyvezetője elmondta: nemes cél számukra, hogy részt vehetnek a projektben, amellyel segíthetik a sérültek otthonteremtését. Kiemelte, hogy az energiatudatos passzívházak magasabb komfortfokozatot képesek elérni kevesebb ráfordítással is.
A november 21-re a Papp László Budapest Sportarénába tervezett Jobb velünk a világ! koncert célja az adománygyűjtés mellett az is, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek számára kialakított lakóotthonok fontosságára. Ezt emelte ki az esemény egyik védnöke, Göncz Árpádné is, aki elmondta: a sérült emberek sajnálatos módon többnyire ma is zsúfolt tömegintézményekben élnek, “emberhez nem méltó körülmények között”. Bár már több mint tizenöt éve építenek lakóotthonokat a rászoruló embereknek, még mindig csak viszonylag kevesen élnek ilyen helyen. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008-as adatai szerint 16 ezer fogyatékos ember és nyolcezer pszichiátriai beteg él óriási bentlakásos intézményben.

Papp Szabolcs, a Jobb velünk a világ! rendezvény szóvivője kiemelte, az esemény különlegességét, “forradalmi” voltát az adja, hogy sérültek segítik sérült társaikat.
Papp elmondása szerint a 2008-ban és 2009-ben tartott hasonló koncerteken ünneplő közel tizenötezer ember segítségével összesen 17 millió forint adományt gyűjtöttek össze. Ebből a pénzből 2008-ban Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes árvaházat újított fel Csíksomlyón, tavaly pedig Szendrőládon építették fel a családi napközivel ellátott Nemadomfel Házat roma gyermekek számára, amely júniusban kezdte meg működését.
A rendezvény védnökei Sólyom László, Mádl Ferenc, Göncz Árpád és feleségeik, fővédnökként pedig a szervezők a hivatalba lépő köztársasági elnököt, Schmitt Pált és feleségét, Makray Katalint kérték fel.
A koncertről, az ahhoz kapcsolódó egyéb programokról és adományozási lehetőségekről további információkat a www.jobbvelunkavilag.hu internetes oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.