Komoly szmoghelyzet, szmogriadó várható!

Legutóbbi modellfutásaink alapján a hét második felétől az egyre romló meteorológiai körülmények miatt komoly szmoghelyzetre kell felkészülni. Számításaink szerint a szmoghelyzet tartós lehet, akár tíz napig is kitarthat és az ország teljes területét érintheti, de különösen kedvezőtlen lesz a helyzet a szűk völgyekben, mint például a Sajó-völgye. A nagyvárosokban akár „ipari hó” is hullhat.

Hazánk időjárást az előttünk álló napokban egy anticiklon fogja meghatározni, amely tartósan a Kárpát-medence felett helyezkedik majd el. Az anticiklon hatására nagy eséllyel várható az un. hidegpárna kialakulása, amelynek lényege, hogy talajközelben az kisugárzás hatására erősen lehűl a levegő, míg a magasabb légrétegekben ennél melegebb levegő található. Ez a normálistól eltérő un. inverzió, azaz fordított légrétegződés ideális körülményeket teremt a légszennyező anyagok felhalmozódására, írja a legszennyezes.hu.

Az éjszakai órákban a lehűlés miatt sokfelé alakulnak majd ki ködfoltok, amelyekből alacsony szintű rétegfelhőzet alakulhat ki, így napközben is marad a borongós, párás időjárás. Ennek következményeként a napsugárzás nem tudja felmelegíteni a talajközeli légrétegeket, így napközben is marad az erőteljes inverzió.

Az inverzió hatására a talajközelben, a közlekedés, ipar és a háztartások által kibocsátott légszennyező anyagok nem tudnak felemelkedni, így a légszennyező anyagok koncentrációja a talajközelben igen magas lesz.

A meteorológiai előrejelzések szerint az előttünk álló időszakban minimális lesz a légmozgás is, sok helyen közel teljes lesz a szélcsend, így a szennyezőanyagok ilyen formában sem hígulnak majd.

Magas lesz a szennyezőanyagok koncentrációja

Ennek a meteorológiai helyzetnek az lesz a következménye, hogy a légszennyező anyagok koncentrációja igen magas lesz. Szerda délutántól már igen enyhe lesz a légmozgás, és a magasban is emelkedik a hőmérséklet, így szerdától már elkezdenek emelkedni a szennyező anyagok koncentrációja, amely tendencia folyamatosan erősödik majd.

A légszennyező anyagok koncentrációja különösen azokon a területeken lesz magas, ahol a köd, illetve a felhőzet tartós lesz, és így napközben sem gyengül az inverzió.

Azokon a területeken, ahol elszakadozik a felhőzet és tartósabban kisüt a nap, ott alacsonyabb lesz a szennyező anyagok koncentrációja.

A tapasztalatok szerint a legmagasabb koncentrációkra a szűkebb völgyekben, északkeleten, és az Északi középhegység településein lehet számítani.

A szennyezőanyagok közül különösen a PM10, PM2.5, ismertebb nevükön a szálló por koncentrációja emelkedik majd magasra. A városok jelentős részén kell majd egészségügyi határérték feletti koncentrációra számítani, de vélhetően több településen a szmogriadó fokozatait is elérő illetve meghaladó koncentrációkra lehet felkészülni.

-

Szálló por

A PM10 esetében az egészségügyi koncentráció 50, a szmogriadó tájékoztatási fokozata 75, míg a riasztási fokozat 100 mikrogramm/m3, 24 órás időtartamra vonatkozóan. A szálló por koncentrációja különösen az esti órákban lesz magas, itt a legszennyezettebb településeken 150-200 mikrogramm/m3-es koncentráció is elképzelhető. A szálló por koncentrációja nyomon követhető szmogtérképünkön

A szálló por mind rövid, mind hosszútávon káros, elsősorban a légző- és keringési rendszert érinti és károsítja. A szálló por esetében nincs olyan bizonyított küszöbérték, amely esetében ne kellene káros egészséghatással számolni.

A számítások szerint Magyarországon éves szinten és statisztikai értelemben több mint tízezer ember hal meg idő előtt a hazai magas szálló por szennyezettség miatt.

Egészségügyi javaslat

A magas légszennyezettség miatt, az arra érzékenyek (légúti, keringési megbetegedésben szenvedők, gyermekek) érdemes csökkenteni a kint tartózkodást, és kerülni a kültérben végzett nehéz fizikai munkát. Az otthonok szellőztetését a napos időszakra kell időzíteni, amikor leggyengébb az inverzió.

A magasabb hegycsúcsaink a rétegfelhők fölé nyúlhatnak, így itt lényegesen jobb lesz a levegő minősége, érdemes ezeket a helyeket felkeresni.

Ipari hó

A magas szennyezettség miatt több településen is előfordulhat un. ipari hó, aminek lényeges, hogy a szilárd szennyezőanyagok és a magas páratartalom hatására csapadék képződik, és ezekből gyenge hószállingózás, kisebb havazás várható a városok, szennyezettebb területek közelében, ez azonban csak kis területek érinthet, és csak lepelnyi hóréteg várható ott is.

Nem csak a városokban lesz gond

A jelenlegi meteorológiai helyzet sajátossága, hogy a kedvezőtlen időjárás a Kárpát-medence egészére érvényes lesz, így nem csak a városokban, hanem a vidéki településeken, természeti területeken is magas lehet a légszennyező anyagok koncentrációja.

Tartós lesz a szmog

A jelenlegi előrejelzések szerint az anticiklon tartósan felettünk marad és az inverzió akár tíz napig, vagy annál is hosszabb időszakig fennállhat, így tartós szmoghelyzetre kell felkészülni.

Bizonytalanság

A jelenlegi előrejelzés meteorológiai modellszámításokon alapul, amelyekben van bizonytalanság, ám a modellek egyértelműen jelzik a tartós és kedvezőtlen időjárási helyzetet, így az előrejelzés beválása viszonylag magas.

A meteorológiai modellfutások adatait az esotanc.hu meteorológiai portálnak köszönhetjük.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.