Klímaváltozás elintézte: drámaian rossz az olivaszüret Európában

Az utóbbi hónapok szélsőséges időjárásnak eredményeként Olaszország áprilistól kénytelen lesz olívát importálni – írja a Guardian.

A szüret gyümölcse 57 százalékkal csökkent az idén, ami az elmúlt 25 év legrosszabb eredményének számít. A Mediterrán-térségben mintha minden az olajfák ellen esküdt volna össze: össze-vissza jött a csapadék, kora tavasszal fagyott, nagyon erős szelek voltak, nyáron pedig szárazság. Szakértők szerint minderről a klímaváltozás tehet. Az időjárás ingadozásait túlélő, de legyengült fákat pedig könnyebben támadják meg az olyan kártevők, mint például a Xylella fastidiosa baktérium. Az olasz olívatermelőket tömörítő szakszervezet szerint eddig 1 milliárd euró a veszteségük. Az elkeseredett termelők már a római parlament előtt is tüntettek, a mozgalom jelképévé vált narancssárga mellényekben. Azt követelték, hogy az olasz kormány valahogy segítsen rajtuk.

Az Európai Bizottság becslései szerint nemcsak Olaszországban rossz a helyzet. Portugáliában 20, Görögországban 42 százalékkal csökkenhet 2018/19 olívaszürete. A szintén a szélsőséges időjárás által sújtott görögök szerint a mennyiség csökkenése még a kisebbik baj, az még rosszabb, hogy a minőség is romlik, az extraszűz minősítéshez szükséges színvonalat például nehezen fogják tudni hozni, írta a 444.hu. 

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.