Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Klímakört alakítanak Szekszárdon

Klímakört alakítanak Szekszárdon

Tizenöt magyarországi település között Szekszárd is csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségének felhívásához, amely a energiafelhasználás mérséklésére irányul. A célok között van egyebek mellett a vízfogyasztás drasztikus csökkentése.

A tolnai megyeszékhely 2008. november 18-án Budapesten a brit nagykövetségen tartott II. Klímakonferencián csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségének programjához. A szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottsága legutóbbi ülésén  klímakör megalakításáról döntött. Kővári László, a bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a kört február végéig környezetvédelmi civil szervezetek, energiafelhasználó, hulladékkezelő és vízszolgáltató cégek részvételével hozzák létre.

Bíró Péter, a szövetség felügyelő bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére a programról elmondta: a cél az, hogy láthatóan csökkenjen az adott településen az energia- és vízfogyasztás. Ezt a mérőórákon bárki nyomon követheti. Ha az órák kevesebbet mutatnak, akkor tettünk valamit az éghajlatváltozás ellen – mutatott rá.

A szakember szerint a hatékonyabb energiafelhasználás mellett a vízfogyasztást például drasztikus mértékben kell csökkenteni. “Tíz-húsz százalékkal nem érünk el sok mindent” – fogalmazott. A szövetség javaslatot tesz, azt azonban a településeknek kell eldönteni, hogy milyen mértékű csökkentést vállalnak. A klímakörök a célkitűzések elfogadtatásában is segíthetnek – tette hozzá.

A Klímabarát Települések Szövetségét 2007-ben Hosszúhetényben Albertirsa, Hosszúhetény, Pilis, Pomáz és Tatabánya alapította meg azzal a céllal, hogy lehetőségeikhez mérten mérsékeljék a klímaváltozást. Tatabányán és Hosszúhetényben klímastratégiát is kidolgoztak. Azóta több magyar városban alakultak klímakörök.

A tatabányai stratégia szerint az Európai Unióban a hasonló célokat valló Klima-Bündnis nevű hálózathoz – elsősorban német nyelvterületeken – mintegy 1200 település csatlakozott, az International Council for Local Environment Initiation (ICLEI) pedig világszerte mintegy 600 taggal rendelkezik.

Ajánlott tartalom

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását - erről állapodtak meg a bányászszakszervezetek és a lengyel kormány képviselői pénteken.