Klímacsúcs – Nem engedtek be egy kínai minisztert a tanácskozásra

Nem engedtek be a biztonsági őrök egy kínai minisztert a Koppenhágában zajló klímacsúcsnak helyt adó konferenciaterembe. A kínai delegáció szerdán tiltakozásának adott hangot az eset miatt.

Bár a miniszter két, belépésre jogosító kitűzőt is felmutatott, hétfő óta már három alkalommal megtagadták tőle a belépést, sőt végül a kitűzőit is elkobozták – panaszolta a kínai delegációvezető. Konkrét nevet nem árult el, de minden bizonnyal a kínai külügyminisztérium klímaügyi különmegbízottjáról, Jü Csing-tajról (Yu Qingtai) van szó.
Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse azt ígérte, hogy többet nem fordul elő hasonló eset. Ugyanakkor utalt arra is, hogy “hatalmasak a kihívások” a találkozó biztonsági óvintézkedéseit illetően.
A klímacsúcsnak helyt adó koppenhágai Bella Center legfeljebb 15 ezer ember befogadására alkalmas, viszont a rendezvényre 34 ezren regisztráltatták magukat. Ebből különösen a jövő héten adódhatnak problémák, amikor a tanácskozáson számos állam- és kormányfő is részt vesz, népes delegációik kíséretében.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).