Kezdőlap / Kizárólag etanollal szállít a Scania

Kizárólag etanollal szállít a Scania

A teherautó-gyártók közül a svédek a legaktívabbak az alternatív üzemanyagok felhasználásának terén. A Volvo és a Scania mintha versengenének, hogy ki tudja felüllicitálni a másikat, ha a gázos vagy alkoholos meghajtásról van szó.

Az utóbbi új húzása, hogy a gyártáshoz szükséges szállítmányozási feladatokat csak és kizárólag bioetanollal hajtott teherautók végzik ezentúl, írja a kamionhirek.hu. A Scania érintett üzeme a svédországi Södertälje-ben található. A járművek feladata pedig a részegységek különböző gyáregységek közötti szállítmányozása. Ezzel a lépéssel a műveletek éves CO2 kibocsátása 70%-al csökken, ez a mennyiség pedig 12 háztartás szén-dioxid kibocsátásának felel meg. A felhasznált nyolc teherautót a Scania Transport Laboratory leányvállalat üzemelteti. Természetesen ez nemcsak a környezetvédelemről szól, lényegében egy éles tesztlehetőség a gyártó számára, ennek segítségével pedig még tovább fejleszthetik a meglévő technikát. A gyártónak egyébként vannak ötletei az alternatív üzemanyagok népszerűsítésére – hiszen a megfelelő infrastruktúra nélkül mit sem ér a technika –, Södertälje-ben még idén nyilvános üzemanyagtöltő állomást szándékoznak nyitni, ahol RME, E95 és biogáz áll majd mindenki rendelkezésére.

Ajánlott tartalom

Rohamosan esik a napelem modulok ára

A Wood Mackenzie új kutatása azt mutatja, hogy a mono PERC modulok felhasználásával zajló telepítések esetében a rendszer általános költség akár 20%-kal is zuhanhatnak 2025-ig.