Kitiltják a cigarettát a kocsmákból

Júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák.

Több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották pénteken azt a törvénymódosító javaslatot , melynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás.
Ide tartoznak a  vendéglátóhelyek, munkahelyek, közösségi közlekedési járművek, illetve azok megállóhelyei. Ezeken a helyeken zárt légterű helyiségben nem lehet dohányzásra kijelölt helység sem. Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított dohányzásra kijelölt helyei.
Teljes körű dohányzási tilalom lép életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehet dohányozni.
Heintz Tamás elmondta: a Parlament egy közintézmény, egy munkahely, így a javaslat értelmében ott sem lehet majd dohányozni zárt térben. Ehhez viccesen hozzáfűzte: „Hosszabb szüneteket lehet tartani.”

A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás, jelentette be Heintz Tamás (Fidesz) pénteken, Budapesten. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár közölte: a kormány támogatja a javaslatot. Hozzátette: azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló korlátozást, a vendéglátóhelyek bevétele nem csökkent, egy éven belül viszont javult a lakosság egészségi állapota. Heintz Tamás arról is beszélt, hogy a cigarettásdobozokon olvasható feliraton is változtatnának, ez viszont az államtitkárság feladatkörébe tartozik. A fideszes politikus viszont elmondta: tervezik, hogy sokkoló, például rákos szervek képét tegyék rá a dobozra.
Heintz bejelentette, hogy ő is abbahagyja a dohányzást.

A dohányzás miatt Magyarországon 18 percenként meghal egy ember. Közel harmincezer ember, egy Szentendre nagyságú kisváros teljes lakossága hal meg minden évben a cigi miatt. Hazánkban a becslések szerint a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka dohányzik. A 15 évesnél idősebb népességben csaknem minden harmadik ember rabja ennek a szenvedélynek. Minden ötödik hazai halálesetet a dohányzással összefüggő betegségek okoznak. Ez a veszteség körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, öngyilkosság balesetek, erőszakos halál, kábítószer-fogyasztás és AIDS miatt összesen meghalnak az országban. A tüdőrák-halálozás 90 százaléka, az idült légúti betegségekben bekövetkező halálozás 80 százaléka, az összes rosszindulatú daganatos halálozás egyharmada, a szív és érrendszeri halálozás negyede hozható összefüggésbe a dohányzással. A passzív dohányosokat is gyilkolja a cigarettafüst, egy évben több mint 2500-an halnak ebbe bele. Még riasztóbb, hogy csak Budapesten minden harmadik 3-6 éves gyermek (13500-an) volt passzív dohányos tavaly.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.