Kiss Ernő: csökkenteni kell a napelemek adóját

A napelemes termékdíj kétszerese az akkumulátorénak, és hatszorosa a második legmagasabb belga termékdíjnak – mondta az NRGreportnak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító elnöke.

Az adókedvezmények már sok országban lendítették fel a megújulók használatát – érvel a szakmai szövetség elnöke, aki szerint ha a napelemeket terhelő  adók egy részét elengednék, sokkal rövidebb lenne a megtérülési idő. Interjú.

Hol van a napenergia helye a megújulók között?

Minden megújuló energia a Napból származik – a geotermikus kivételével. A Nap ingyenes és demokratikus energiaforrás, mely korlátlanul áll rendelkezésre és mindenki annyit hasznosít belőle, amennyit szeretne. Sajnos mi ebben kissé lemaradtunk. A paksi bővítés bejelentését követően készült egy tanulmány. Három hazai egyetemünk az Óbudai, a Corvinus és az ELTE szakmai műhelyei, több hazai megújuló szövetséggel együtt egy virtuális erőművet készített. A paksi bővítés beruházási költségéből kellett azt a villamosenergia mennyiségét – pusztán befektetői alapon előállítani, amit az atomerőmű termelne meg. A tanulmány igazolta, hogy mindez megvalósítható: a termelés egyharmadát napenergia, egyharmadát szél, a fennmaradó részt pedig gáztüzelésű erőművek (földgáz vagy biogáz alapú) adnák.

A megújulók hazai részaránya évek óta stagnál, annak ellenére, hogy rendkívül jók az adottságaink. Az átlag napenergia besugárzás Magyarországon körülbelül ötven százalékkal több, mint pl. a legtöbb napelemmel rendelkező Németországban. Becsléseink szerint tavaly száztíz megawatt felett volt a teljes hazai napelemes kapacitás, ami közel duplája az egy évvel korábbinak, de elenyésző a környező országokkal összevetve.

Az elmúlt években évről évre megduplázódott, megháromszorozódott a napenergia kapacitás Magyarországon. Mi hajtja a növekedést?

Több motorja is van. Egyrészt az EU források között kiemelt szerepet kap a megújuló energia alapú beruházások támogatása, másrészt napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken. Ma már nagyon alacsony kamatszint, és kedvezményes kamatú lakásfelújítási hitelek is hozzájárultak a növekedéshez. Egyre több felhasználó vált a kedvező hitelek törlesztésére a villanyszámla helyett – így a futamidő végétől már ingyen használhatja a saját villamos energia termelését. A nagyobb kapacitású beruházások közintézmények korszerűsítéséhez köthetőek, ezek támogatására jut a legtöbb forrás (100% támogatás intenzitás), a beruházások zöme így valósul meg. A lakosság is egyre inkább ismeri fel a napelem előnyeit, a darabszám megugrása nekik köszönhető. Tavaly körülbelül ötezer napelemes rendszert telepítettek. Egy család villamos energia felhasználását már egymillió forintos beruházással ki lehet váltani, így érthető a növekvő kereslet .

Épülnek napelemparkok is, nemrég adták át a Mátrai Erőmű 16 MW-os napelemparkját és átadás előtt áll Pécs közelében is az MVM 10 MW-os beruházása is és még számtalan 500 kW-os erőmű épült részben vagy egészében beruházási támogatások felhasználásával. Van azonban példa arra is, hogy kisbefektetőktől összegyűjtik az erőmű beruházási költségét és így már hazánkban is valósult meg közösségi kiserőmű, melynek hozamaiból térül meg a befektetők tőkéje.

A támogatás valamennyi megújuló energia projekt sarkalatos pontja – úgy tűnik, nélküle nem vágnak bele beruházásokba.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.