Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Kipusztul az élet az óceánokból

Kipusztul az élet az óceánokból

A vártnál gyorsabban romlik az óceánok élővilágának egészsége. Az International Programme on the State of Ocean (IPSO) jelentése szerint a tengereket számos veszély fenyegeti. Az egyik kockázati tényező a klímaváltozás: mivel a tengervíz felszívja a szén-dioxidot, ezért a vizek lúgtartalma is csökken.

A jelentés kitért rá, hogy a tengervízbe folyó műtrágya élettelen tengeri zónákat is kialakított, és a túlhalászat és a környezetszennyezés is komoly károkat okoz. Mindezek együtt az óceánokban élő fajok tömeges pusztulásához vezethet.

Az óceánokra úgy gondolunk, mint egy biztos pontra. Ez az, ami megvéd bennünket a gyorsuló klímaváltozás negatív hatásaitól, mivel felszívja a légkörből a szén-dioxid-többletet. A földi hőmérséklet-emelkedés talán leállhat egy időre, de az óceánok tovább melegszenek. Az esetek többségében a politikusok és az emberek nem ismerik föl, illetve figyelmen kívül hagyják, hogy mennyire súlyos a helyzet.

(Részlet az IPSO jelentésből)

A jelentés arra is kitér, hogy nem az egyes környezetkárosító jelenségek jelentik a legnagyobb veszélyt az óeánokra, hanem ezeknek az együttes hatása. A korallzátonyok is megszenvedik a magasabb hőmérsékletet és a tengerek elsavasodását, nem beszélve a rossz halászati gyakorlatról és az algásodásról.

http://index.hu/

Ajánlott tartalom

Űrszeméttel való ütközés elkerüléséért manőverezett az ISS

Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy űrszeméttel való ütközést - közölte a NASA amerikai űrhivatal.