Kincsesbányánk, a hulladék

A nyersanyagfüggő Európa alumínium-felhasználása évi 13 millió tonna, ennek 60 százalékát minden ország importból oldja meg. Magas labda ugyanakkor, hogy az újrahasznosítás ezt a mennyiséget csaknem teljes egészében képes kiváltani.

Ezért is jól döntött a Sörszövetség, amikor az első benyomás kudarca és háromévnyi projekthibernáció után úgy döntött, ad még egy esélyt a Returpack Kft.-nek – meg az egész kontinensen raritásnak számító, szabadalmaztatott visszagyűjtő-eljárásnak.

Kivárni luxus

2010 óta teljes bedobással működik a modell. Duma László elmondása szerint az első év veszteséges volt, 2011-ben stagnált az üzleti működés, 2012 óta stabil és rentábilis a 180 automata országszerte. „A kkv-szektor középtávon képtelen veszteséget finanszírozni” – így az ügyvezető. – „Ha az újabb nekirugaszkodás nem hozott volna eredményt, akkor elengedjük a projektet, a stratégiai kivárás luxusát egy kisvállalat nem engedheti meg magának. Amikor megkaptuk a második esélyt, egy év lauf után nyereségesnek kellett lennünk. Azok voltunk. Attól kezdve megbízhattunk a technológiában, működött a rendszer, úgy éreztük, mi kormányozzuk a hajót. Jó érzés.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.