Kínában 2017-ben csökken a napenergiatermelés támogatása

A költségek csökkenésére hivatkozva, Kínában az árhatóság csökkentette az új nap- és szélerőművekben termelt áramért fizetett árat.

A napenergiatermelőknek 2017-ben 19 centtel, a szélenergiatermelőknek pedig 2018-tól 15 centtel fizetnek majd kevesebbet. Az intézkedés nyomán éves szinten mintegy 860 millió dolláros költségvetési megtakarításra számítanak, vagyis ennyivel kevesebbel támogatja a következő években a kínai állam a megújuló források fejlesztőit. Az intézkedés szinte törvényszerű következménye volt a napenergitermelés 30 százalékos idei költségcsökkenésének – emlékeztetnek elemzők. A szélenergia hasznosítás költségei, leginkább a turnbinaárak szintén mérséklődtek ebben az évben. A kínai támogatás csökkenése kisebb lesz a kevésbbé szeles és kevésbbé napos régiókban, vagyis a támogatások valamelyest harmonizálnak majd az adott térség zöldenergia potenciáljával. A jobb adottságú régiókban a befektetők a korábinál kisebb állami szubvencióra számíthatnak, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.