Kína megveszi az ukrán termőföld 7 %-át

Egy kínai állami gazdaság, a Hszincsiang tartományban alapított Xinjiang Production and Construction Corps. néhány év alatt 3 millió hektár termőterületet szerez Ukrajnában, melynek összes termőterülete 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával.

Az egyezményt a dnyepropetrovszki KSG Agróval, az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági kombináttal kötötték. A magántulajdonban lévő KSG Agro kezdetben 100 ezer hektárt bocsát a kínai cég rendelkezésére, és ezt fokozatosan növelik majd. Az ügylet pénzügyi részleteit nem közölték, de augusztus elején az Ukrinform hírügynökség azt jelentette, hogy a kínai cég együttműködési emlékeztetőt írt alá az ukrán állami Élelmiszer- és Gabonatársasággal mezőgazdasági fejlesztésekről 2,6 milliárd dollár értékben. A KSG Agro részt vesz a beruházási programban – írta akkor az Ukrinform.

Kínai szakértők szerint a Kínában korlátozottan rendelkezésre álló termőföld, az alacsony termelékenység és a nagy lakosság indokolja, hogy külföldi terjeszkedéssel is gondoskodjanak az ország élelmiszer-ellátásáról.

“A kínai vállalattól nem csak pénzt és műszaki támogatást, hanem megbízható piacot is kapunk” – mondta a KSG Agro többségi tulajdonosa és vezetője, Szerhij Kaszjanov az Ukrinformnak. Ukrajna összes termőterülete körülbelül 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával. Kínán kívül az olajban gazdag arab országok beruházói is érdeklődnek, korábban Líbia szerzett 250 ezer hektár termőföldet Ukrajnában.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.