Kína folytatja a szénbányászat strukturális átalakítását

Átalakítja széntüzelésű kazánjait a kínai főváros, országosan pedig folytatják a szénbányászat strukturális átalakítását – derült ki kínai médiajelentésekből.

Peking az elmúlt hónapban ismét megtapasztalt – 23 napon át tartó – rossz minőségű levegő okozta helyzetre keres megoldást. A szakemberek szerint a súlyos szmog okozója az autók károsanyag kibocsátása mellett a központi fűtési rendszerekben használt szén. A fővárosi vezetés összesen eddig már 266 széntüzelésű kazán energiahatékonyságot szolgáló beruházásával végzett. Ezek 72 millió négyzetméter lakóterület fűtését látják el. Évente 500 ezer tonna szén felhasználása vált így feleslegessé, állítólag levegőszennyező anyagok súlyos tonnáitól mentesült a főváros. A pekingi ötös körgyűrűn belül további harminc kazán korszerűsítése jelent sürgető feladatot. A munkavédelem országos felügyelete a közelmúltban bejelentette, hogy országosan további körülbelül 5000 kisebb szénbánya bezárására készülnek még az idén. Ezzel egy időben az állami energiafelügyelet arról számolt be, hogy a szénbányászatban folyamatosan módosítani fogják a szabványokat, az iparágban a nagyvállalatokat együttműködésre, a kisebbekkel történő fúzióra fogják ösztönözni.

A három legnagyobb széntermelő térségben, Sanhszi és Senhszi tartományokban, valamint Belső-Mongóliában nem működhetnek majd 3 millió tonna alatti éves kapacitású bányavállalatok, míg Fucsien, Csiangszi, Hupej és Hunan tartományokban a minimum éves termelést 300 ezer tonnában határozták meg. A többinél 600 ezer tonna lett a határérték. Az országos szakmai szövetség adatai szerint 2012-ben a kínai széntermelés 4 százalékkal bővült, elérte a 3,66 milliárd tonnát. A növekedés üteme 4,7 százalékponttal maradt az előző évben mért alatt. A fogyasztás – amely megközelíti a világ Kínán kívüli felhasználásának összmennyiségét – ugyanakkor meghaladta az előzetesen meghatározott 4 milliárd tonnás tervet. Az import összesen 4,05 milliárd tonnán zárt. A világ legnagyobb szénfelhasználója és szénimportőre azt tervezi, hogy 2020-ra körülbelül 50 millió tonna szénegyenértéknek (TCE) megfelelő földgázt fog termelni – tartalmazza a föld és erőforrásügyi minisztérium, valamint a nemzeti energia főhivatal minap kiadott iránymutatása. 2015-ig geotermikus energiából 20 millió tonna TCE-t kívánnak előállítani, hogy ezzel is elősegítsék az olcsó szén egyre növekvő mértékben történő száműzését. Az ország földgázkészletei 860 billió tonnát tesznek ki szénegyenértékben, ami 260 ezerszerese Kína éves energiafelhasználásának. Kína ugyancsak gazdag geotermikus energiákban, de vállalatai többnyire nem rendelkeznek a megfelelő tudással és technológiával azok hatékony “befogására”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.