Kína a zöld energia piacán is az első

Kína tovább növelte előnyét az Egyesült Államokkal szemben a megújuló energiaprojektek legvonzóbb országainak listáján.

A tavaly augusztus óta a rangsor élén álló Peking jelentős mértékű állami támogatással segíti a zöld energia szektort, amivel versenytársainak felháborodását váltja ki a nemzetközi piacon. Az előző negyedévhez képest egy ponttal, 72-re nőtt Kína előnye a 67 ponton stagnáló Egyesült Államokkal szemben az Ernst and Young megújuló energiaprojektek piacának vonzerejét vizsgáló százpontos skálát használó listáján – derül ki a vállalat csütörtöki közleményéből. A lista többek közt az adott szabályzók, piacra jutási lehetőségek, az energiainfrastruktúra fejlettsége és az egyes technológiák felhasználásának hatékonysága alapján rangsorolja az államokat. Kína és az USA után harmadik helyre – az eddigi bronzérmes Németországot megelőzve – India került.  Kína tavaly augusztusban előzte meg az Egyesült Államokat,  zöldenergia-portfóliójának diverzifikáltsága, a nem part menti szél- és koncentrált napenergia-projektekre való erős összpontosítása teszi a befektetők első számú célországává. A mutatószám mostani emelkedéséhez a márciusban nyilvánosságra hozott, minden eddiginél zöldebb ötéves terv is hozzájárult. Eszerint a kormány célkitűzése, hogy a nem-fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban 11,4 százalékára emelje, az  egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a széndioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse.

 
Az iparág növekedését serkentő jelentős állami támogatás középpontjában jelenleg a szél- és napenergia-ipar valamint az elektromos autók gyártása áll. Emlékezetes, az Egyesült Államok tavaly panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, az Egyesült Acélmunkások szakszervezetének petíciójára válaszul. A tömörülés nehezményezte, hogy a kormányzat támogatásának következtében a szél- és napenergia berendezések világpiacán a kínai vállalatok az amerikaiakénál jóval alacsonyabb árakat tudnak ajánlani. Ezen túl a kínai megújuló energiaipari vállalatoknak az állami tulajdonban lévő Kínai Fejlesztési Bank (CDB) tavaly 232 milliárd jüan (6,84 ezer milliárd forint) kölcsönt különített el. Li Jung (Li Yong) pénzügyminiszter helyettes a múlt héten egy sanghaji fórumon állami kamattámogatást és más ösztönzők bevezetését jelentette be megújuló energiatermelő és csúcstechnológiai anyagokat előállító ágazat számára az ötéves terv célkitűzéseinek elérésére érdekében.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.