Kevés a lakások hőszigetelésére az évi 28 milliárd forint

A mostani évi 28 milliárd forint állami támogatás felhasználásával 30 év alatt lehetne a jelenlegi követelményeknek megfelelően hőszigetelni a lakásokat, viszont ha minden lakás már ilyen lenne, akkor évi 472 milliárd forintnyi földgázt lehetne megtakarítani, a mai árakkal kalkulálva – közölte a Knauf Insulation Kft. az MTI-vel.

A 4 milliós magyar lakásállomány háromnegyede, azaz 2,8 millió a családi ház, 800 ezer pedig úgynevezett iparosított technológiával – zömében panelból – készült. Ha a családi házak tizedét hőszigetelnék évente, akkor 80 ezer ember jutna munkához 10 évig – kalkulálta ki a Knauf Insulation.
Az évi 28 milliárd forintos támogatás azonban kevés ahhoz, hogy tömegesen az energiamegtakarító felújításokat válasszák a lakástulajdonosok. További rossz üzenet a távfűtés áfájának 5 százalékra csökkentése, amely inkább ösztönöz energia pazarlásra, mint megtakarításra. A paneles lakások jelenleg háromszor annyi energiát fogyasztanak, mint a mai követelmény.

A lakások háromnegyedét földgázzal fűtik a magyar tulajdonosaik. Az évi 14-15 milliárd köbméteres országos felhasználás felét használja a lakosság, ennek háromnegyede fűtésre megy el. Ha a lakások fűtési igényét felére lehetne csökkenteni, akkor az így megspórolt földgáz – a mai 135 forintos köbméterenkénti áron számolva – 472 milliárd forintot tenne ki – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.