Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában

Május eleje óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltája vidékén, eddig több mint 350 tetemet számoltak össze.

A kormány szerint az ok ismeretlen, a begyűjtött minták laboratóriumi vizsgálatának eredményeire még heteket kell várni. A brit székhelyű National Park Rescue munkatársa, Niall McCann a BBC-nek elmondta, hogy először május elején értesítették a hatóságot, amely ezután légi felderítést végzett a delta fölött. “A háromórás repülés alatt 169 tetemet láttak, ami rendkívül nagy szám. Egy hónappal később egy újabb kutatás még több elhullott állatot talált, összesen már több mint 350-ről tudunk. A szárazságot leszámítva nem volt még olyan esemény, ahol ennyi elefánt pusztult volna el” – magyarázta. Májusban a hatóság kizárta, hogy orvvadászok állnának a tragédia hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullanak el. McCann szerint nem is a lépfene végzett velük, mely tavaly legalább száz elefánt pusztulását okozta az országban. A kutatók nem zárták ki a lehetséges okok közül sem a mérgezést, sem a betegséget.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.