Készül a nagy boom az energiatárolás piacán

A megújuló energia legnagyobb, eddig csak részben megoldott problémájára jelenthetnek választ az energiatárolási technológia legújabb fejlesztései.

A különféle speciális akkumulátorok mellett a lendkerekes rendszerekre építő újítások és a ma már hagyományosnak számító szivattyús-tározós megoldások fejlesztése nem csak a zöldenergia termelését lendíthetik föl, de az ipari méretű energiatárolás piacán is robbanásszerű fejlődést indíthatnak el.

A megújuló energiaforrásokra épülő kapacitások hatékony energiatároló egységekkel való ellátása kulcsfontosságú tényezőt jelent a szükségletek megbízható, költséghatékony és környezetbarát kielégítésében. Ezen a területen a közeljövőben óriási fejlődés várható, amelyet az akkumulátorok következő generációja, valamint a további innovatív fejlesztések indíthatnak el.

Az energiatárolás forradalmának megalapozása már javában tart. Gondoljunk csak a Tesla Motors nevadai projektjére, amelynek keretében egy „Gigafactory-t” épít ki a cég a hatékonyabb és olcsóbb akkumulátorok tömeggyártásához. A Boston Power Kínában épít gyárat, tovább erősítve az akkuk egyre növekvő helyi piacát. Hasonlóképpen az AES Energy Storage cég az Egyesült Államokban és Európában igyekszik bővíteni akkufejlesztési projektjeit.

Itthon a MAVIR is egy ilyen technológiára épülő pilotprojekt beindítását tervezi, tervezte. 2013 év végén jelentették be, hogy a hazai villamosenergia-ipari rendszerirányító több mint 1,65 milliárd forintot szán arra, hogy kialakítson egy kísérleti 1 megawatt beépített teljesítményű szekunder szabályozási szereppel bíró akkumulátoros áramtároló rendszert.

Ezt a trendet látva könnyen elképzelhető, hogy az energiatárolás piaca sokmilliárdos nagyságrendűvé válik a következő öt évben. Az akkumulátorok mellett azonban számos további innovatív megoldás áll már most rendelkezésre, amelyek támogathatják az energiaraktározás felpörgetését. Ilyen megoldás például a lendkereket alkalmazó energiatárolási szisztéma. A kutatók ugyanakkor a ma már hagyományosnak nevezhető szivattyús-tározós megoldásokban is további fantáziát látnak.

A szivattyús-tározós erőmű, ahol a megújuló alapon termelt felhasználva egy alsó víztározóból egy felsőbe szivattyúzzák a vizet, amelyet aztán hidrogenerátorok segítségével vízenergia termelésre hasznosítanak akkor, amikor éppen nem süt a nap vagy fúj a szél. A metódus előnye, hogy a víz felpumpálását a völgyidőben termelt vagy éppen adott pillanatban nem használt árammal végzik, felkészítve a berendezést a csúcsidőszaki magasabb energiaszükségletek kielégítésére.

A lendkerekes technológia esetében a különféle megújuló energiaforrásokból nyert energia mozgásba lendíti a kereket, amely így kinetikus energia formájában tárolja azt. A forgási sebesség az aktuális energiabetáplálástól függően változik, így fokozott igénybevételnél gyorsul a kerék pörgése. Írországban a közelmúltban vette kezdetét egy projekt, amely a lendkerekes megoldással 20 megawattnyi energia tárolására lesz képes.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.