Kéne egy ház? Nyomtasson magának!

A csináld-magad, azaz “DIY: do it yourself” hullám meghódítja az építőipart is, veszélybe sodorva a nagy építési vállalatok megélhetését. Amszterdamban emeletes házat építenek nyomtatással, de az űrhajósok is ilyet használhatnak.

A 3D-nyomtató rétegről rétegre rakja össze, fekteti le a szoftver által megtervezett tárgyat. Kezdetleges hasonlattal élve: valahogy úgy, mint amikor habot nyomunk a torta tetejére. A 3D-technológia érvényesülése a személyre szabás forradalma is: az építési kellékek nagy része előre gyártott darab, a 3D-printelés viszont lehetővé teszi, hogy egyéni igények szerint alakítsanak ki minden elemet. Valójában nem is annyira újdonság. A technológia már az 1980-as évek óta használatban van, akkor tartott Chuck Hall amerikai mérnök prezentációt a metódusról 3D Systems nevű cégén keresztül. Ezeknek az eszközöknek a segítségével ugyanis már otthon is könnyen készíthetünk egyedi, személyre szabott tárgyakat. (Az ENSZ előrejelzése szerint hamarosan már a nyomtatott kaján gondolkodhatunk, ami az éhezés elleni küzdelemben lenne áttörés.)

Sokan úgy vélik, az épületek 3D-printeléssel történő előállítása azt az ígéretet hivatott megvalósítani, hogy nagy munkaerőigény, építőmunkás-brigádok felvonultatása nélkül lehet összeállítani házakat. De a darabok összeszerelése is szakembereket igényel – még ha létszámban kevesebbet is. Egyes építészek persze azt tervezik, hogy az összeállítást is robotkarok végzik majd el.

A 3D-printelést eddig javarészt kis méretű tárgyak létrehozására használták. Cipőket, játékokat, hallókészüléket meg miegymást alkottak a nyomtatógéppel.

A hírek szerint 2014-ben Kínában történt az áttörés a nagyobb méretek irányába: egy sanghaji cég, a WinSun Decoration Design Engineering egy nap leforgása alatt 10 darab házat nyomtatott 3D-printeléssel. Az építők – nyomtatók? – szerint e házak mindegyike körülbelül 4300 dollárba került, ami 1,2 millió forint. (Más források viszont csupán 500 dollárt emlegettek.) Az épületek 7 méter magasra, 32 méter hosszúra és 10 méter szélesre sikerültek. Belső terük 200 négyzetméter. A város Qingpu kerületében állították fel őket. Az alapanyag titkos, állítólag valamilyen speciális összetételt használtak: az ércbányászat egyik melléktermékét is bevonták a matériába.

A bejelentésben nem igazán a méret volt a kunszt, hanem hogy ilyen rövid idő alatt készítették el az épületeket. Amelyek egyébként egyelőre prózai konstrukciók, elég unalmasnak és hangulattalannak tűnnek.

Hajrá, Európa!

A Hedwig Heinsman és Hans Vermeulen által alapított Dus Architects Amszterdamban bioplasztikból készül többemeletes házat építeni a lagúnás város egyik csatornája mellé. A helyszínen egyelőre három évig kiállítóterem áll, mely a 3D-printelést népszerűsíti. Arról nem szól a fáma, hogy a projekt statikailag bioműanyagból kivitelezhető-e teljes mértékben. Heinsman “habszerű biobetont” emleget, de nem tudni pontosan, mit ért ezalatt, netán saját találmánya-e.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.