Kazánprogram: dupla haszon

Negyvenhárom hajdú-bihari településen létesítenek a közeljövőben biomassza kazánokat, s teremtenek munkahelyeket a bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogram (ismertebb nevén Kazánprogram) keretében.

A „névcsere” nem véletlen, hisz a munkanélküliség enyhítését célzó program valójában csak az „elmaradott” települések rezsiköltségeinek visszafogásában tud segíteni hosszútávon. Ráadásul a 2012-1013-as fűtési szezonban sem látják már sok hasznát, írja a haon.hu. Pedig a program indulását 2012 májusában jelentették be, pályázni őszig lehetett, az eredményhirdetésre azonban csak októberben, a támogatások folyósítására pedig decemberben került sor.

Teljes függetlenség
– A szükséges engedélyek és a kazán beszerzése, beszerlése után, reményeink szerint január végére már biomasszával tudjuk fűteni az orvosi rendelőnket és a könyvtárunkat – mondta lapunknak Barabás Károlyné, Magyarhomorog polgármestere. A településen már csak ez a két közintézmény „függött” a szolgáltatóktól. – A mostani programban négy közfoglalkoztatottat alkalmazunk 2013 decemberéig, akik jelenleg a meglévő kazánoknál segítenek, de szezonon kívül például a téli tüzelőnek valót is ők gyűjtik, aprítékolják majd – tudtuk meg. A bihari település a két kazánra és a foglalkoztatásra 9 millió forintot kapott.

Saját erőből
Szerep Sárrétudvarival összefogásban aprítékolóra is pályázott, de annak eredményéről eddig nem kapott értesítést Győri Balázs. – Két kazánt szerettünk volna, az egyikre megkaptuk a pénzt, így az óvodát biztosan fel tudjuk szerelni, bízunk benne, hogy az idősek napközijére is jut támogatás – mondta a településvezető, hozzátéve: nagy segítség, hogy a jövőben saját erőből meg tudják oldani a fűtést, s még két munkahelyet is teremtenek ezzel. Hogy milyen épületet szerelhetnek fel biomassza-kazánnal? Lényegében bármilyet, egy kitétel van: kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan legyen. Balmazújvárosban például két fő foglalkoztatására, s a sportpályán található létesítmény fűtésére fordítják majd a programban nyert 8,8 millió forintot. A közfoglalkoztatottak havonta segédmunkásként 71 ezer 800, szakképzettként 92 ezer forint bruttó bérre jogosultak egy éven át.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.