Karácsony után komposztnak jó a fenyő

Karácsonyfák a komposztban. Szinte minden nagyobb hazai településen szervezett gyűjtés és újrahasznosítás folyik a közüzemi szolgáltatók részéről. Veszprémben és Egerben összegyűjtik, Nyíregyházán ajándék jár a leadásért.

Kisebb-nagyobb problémák persze mindenhol adódnak, például a keskeny járdán nem fér el a kidobott fa mellett a gyalogos, napokig tűlevélszőnyeg borítja az aszfaltot, egyesek az emeleti ablakból hajigálják ki a fenyőt, mások pedig a lépcsőházban “felejtik” díszekkel együtt. Minden évben problémát okoz, hogyan szabaduljunk meg a karácsonyfától.

Harazin Dorottya, a Humusz Szövetség közösségi programszervezője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, komposztálásra minden fenyőfa alkalmas tűleveleivel együtt, bár a savas kémhatás és gyantatartalma lassítja a folyamatot. Ezért fűtésre kevésbé használható – tette hozzá. Azt ajánlotta, hogy lehetőség szerint 3-5 centiméteres darabokra vágjuk a fát, ezzel segítve a komposztálás folyamatát. Megjegyezte, a kéreg a komposztáláson túl, ledarálva mulcsozásra is alkalmas.

Horváth Zoltán, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője megjegyezte, már az első munkanapon, tehát január 4-én elkezdték összegyűjteni a kidobott karácsonyfákat a városban. Elsősorban a tömblakásoknál, de a családi házas övezetben is ellátják ezt a feladatot. Arra kérte a lakosságot, hogy a kommunális gyűjtők mellé helyezzék ki a fákat, szaloncukorpapír, díszek vagy bármi olyan tárgy nélkül, amivel az újrahasznosítás akadályozható. Hallgatói kérdésre válaszolva kifejtette, felesleges az ágakat nejlonzacskóba tenni, a fenyőfa egyben is hasznosítható.

Jakab Zoltán, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatója szerint előfordul, hogy még márciusban is dobnak ki fenyőfát, nem mindenki szabadul meg tőle januárban. Egerben energetikai célokra hasznosítják a megunt örökzöldeket, hő- és villamosenergia előállítására – mondta. Ezért bizonyos szárazságfokot kell elérniük a fáknak – tette hozzá.

Petró Árpád, a nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint egy dologban különböznek a többi cégtől, hogy a megunt karácsonyfákat egy akció keretében veszik át a lakosságtól. Ha valaki beviszi hozzájuk a fenyőfát, sorsoláson vesz részt cserébe, amellyel szelektív gyűjtőket, PET-palack- és hulladékpréseket lehet nyerni – magyarázta.

Hozzátette, a városi önkormányzat is támogatja a kezdeményezést. A lakosság körében kedvelt a kampány, közel ezer fát adtak le – hangsúlyozta az ügyvezető. Elmesélte, vannak, akik több kidobott és összegyűjtött fát adnak le egyszerre. Különdíjat, egy utalványt nyer az, aki a legtöbb fenyőt adja le – fűzte hozzá.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.