Jurassic Park: az évszázad üzlete lehet

Michael Chrichton sikerregényének alapötlete, az őskori fajok feltámasztása maholnap valósággá válhat – hamarabb, mint gondolnánk. És akár éppúgy kiirthatnak minket az őslények, mint a filmekben. A veszélyek nagyon is valósak. A jogi besorolás is kétséges. Elképzelhető, hogy szabadalmaztathatóak lesznek a régi-új fajok.

Persze Chrichton sem a saját kútfejéből merítette a koncepciót -ezt sokan elfelejtik. A Sherlock Holmes regények írójaként ismert Arthur Conan Doyle Az elveszett világa is erről szólt, csak abban még nem volt szó géntechnológiáról. Hogy tudományosan valószínűvé tegye a sztorit, Chrichton a gyantában megőrződőtt őskori szúnyogból kivont génkészletre alapozta az egész kísérletet, a dinók feltámasztását.

Kihalás után feléledés

Évente többezer állatfaj pusztul ki mindörökre. Rengeteg fajt nem is ismerünk, mivel olyan területeken élnek, melyek nem közelíthetők meg ember által. A hegyi kecske alfajának számító bucardo (Pyrenean ibex) 2000-ben halt ki. Az utolsó jószág fülének bőréből azonban vettek mintát, amit folyékony nitrogénben lefagyasztottak. Ezt felhasználva kezdődhetett meg a génvizsgálat (szekvenálás). Az első klónozott állat a Dolly névre hallgató bárány volt 2001-ben. Fotója bejárta a világsajtót. A kihalt állatfaj első klónja ez a kecske lett, ám a szegény pára nem élt sokáig. Nehezen vette a levegőt és néhány perccel születése után szépen megfulladt…

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.