Bár a korábban bejelentettnél negyedévvel később, 2012. március 1-jére készül el a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol-gyártó üzeme, a beruházás az ütemterv szerint halad - mondta a cég projektmenedzsere kedden, az építkezésen tartott helyszíni bejáráson.

Jövő márciusban készül el a dunaföldvári bioetanol-üzem

Bár a korábban bejelentettnél negyedévvel később, 2012. március 1-jére készül el a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol-gyártó üzeme, a beruházás az ütemterv szerint halad – mondta a cég projektmenedzsere kedden, az építkezésen tartott helyszíni bejáráson.

Jelenleg félig készen áll a legnagyobb készülő hazai bioetanol-üzem négy fermentáló – erjesztő – tartálya, a gyártó- és az energiaközpont alapozását végzik, és elkezdődött az összesen közel húszezer köbméternyi tárolókapacitás építése is – közölte Reng Zoltán. Az üzemet 200 millió dolláros beruházással építi meg az amerikai Fagen Inc. és az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. A kivitelező a Fagen Inc. magyar cége; a technológia az Egyesült Államokból érkezik, a beszállítók nagy része ugyanakkor hazai vállalkozás – mondta a projektmenedzser. A társaság várhatóan 300-400 millió forintos helyi adót fizet majd, közvetlenül 77 emberek ad munkát, közvetetten mintegy ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá. 

 
A zrt. a tervek szerint évi 575 ezer tonna magyar kukoricát dolgoz fel zárt rendszerű technológiával, és ugyancsak éves szinten 240 millió liter bioetanolt állít elő. A létesítmény úgy készül, hogy a közeljövőben akár kétszeresére növelhető a kapacitása – közölte a szakember. Reng Zoltán az MTI kérdésére elmondta: várhatóan Dunaföldvár 50-100 kilométeres körzetéből számítanak az alapanyagra, és bizonyos mennyiségű kukoricát már az idén lekötnek.
    A projektmenedzser hangsúlyozta: a dunaföldvári üzemben GMO-mentes kukoricát dolgoznak majd fel, aminek azért van jelentősége, mert az etanol melléktermékeként évi 175 ezer tonna gabonatörkölyt is előállítanak. Ezt a proteinben gazdag terméket állateledelként elsősorban Magyarországon szeretnék értékesíteni, amivel kiváltható lenne a génmódosított, importból származó szója. “Ezzel minőségi változást érnénk el az állattartásban, ami középtávon maga után vonhatná a hazai állatállomány növekedését” – tette hozzá. Az etanol értékesítéséről a projektmenedzser nem kívánt nyilatkozni, azt azonban megjegyezte: jelenleg Európában jelentős mennyiségű, Brazíliából importált etanolt használnak fel, így számítanak a magyar és az európai piacra is.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.