Jönnek az elektromos Ford Focusok

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Ford, ugyanis a napokban megkezdődött Európában is az elektromos Ford Focus gyártása. Az első példányokat júliusban vehetik át a hangtalan suhanásra vágyó vásárlók.

A népszerű kompakt modell villanyos változata a németországi Saarlouis-ban található üzemben készül, ugyanott, ahol a belsőégésű motorral hajtott testvérei. Az elektromos Focus meghajtásáról egy elektromotor és a hozzá szükséges lítium-ion akkumulátorcsomag gondoskodik, melynek teljesítménye 145 lóerő, maximális sebessége pedig 135 km/óra. A 6.6 kW-os integrált töltőnek köszönhetően, egy teljes töltés nagyjából 4 órát vesz igénybe, ami után 160 kilométeres hatótávolság érhető el, megfelelő körülmények és vezetési stílus mellett. Az energia visszanyerésében sokat segít a regeneratív fékrendszer, amely akár a mozgási energia 95 százalékát is felhasználhatja a visszatöltésre.

Az elektromos Focus azért is fontos modell, mert vele kezdődik a Ford elektromos modelljeinek a bemutatása. Jövőre ugyanis érkezik a C Max plug in hibrid, vagyis konnektorról is tölthető hibrid változata, nem sokkal később pedig a Mondeo hibrid verziója. Az árkatat illetően az amerikai piacot vehetjük alapul. Ott 40 ezer dollár körül van a jármű, amely közel 9 millió forint, igaz 7500 dollárral beszáll az állam a jármű árába, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.