Jön a napelemes magyar tetőcserép

Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Gódi Attila elmondta: a tető a környezetbarát és biztonságos energiatermelésben jelentős változást hoz a jövőben, az úgynevezett fotovoltaikus rendszerek a napsugárzás energiáját villamos energiává alakítják. A tervek szerint a terméket Magyarországon fogják gyártani, de Nyugat-Európában is értékesítenék. Az árát egyelőre nem közölte. A tájékoztatás szerint a cég tesztrendszere fél éve Bólyban működik, a kutatás-fejlesztés másfél éve tart. A rendszert speciális szenzorokkal szerelték fel, online méri és naplózza a teljesítményt, üzembe helyezése óta leállás nélkül működik. Egy tetőhöz nagyjából 200-300 ilyen cserepet kell felhelyezni a háztartás villamos energia szükségletének biztosításához. A fejlesztéshez további tesztrendszereket építenek, a fejlesztési költségek jelentős nagyságrendet jelentenek – fejtette ki, pontos összeget azonban nem mondott. Mizsei János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára elmondta: a fejlesztés folyamatos, az egyetem elektronikus eszközök tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítja a fejlesztéshez.

Gódi Attila közlése szerint a bólyi anyavállalat 268 dolgozót foglalkoztat, négy gyára van, ebből Magyarországon kettő, Szlovákiában egy gyárat működtet. Az erdélyi Aranyosgyéresen épülő gyárban pedig idén nyáron indul a termelés. Leányvállalatai vannak Horvátországban, Romániában, Szlovákiában, és Szerbiában.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.