Jól halad a szegedi geotermikus rendszer kiépítése

Jó ütemben halad a geotermikus rendszer kiépítése Szegeden; a belvárosi részen elkészült a teljes vezetékhálózat, a termelő kút és az egyik visszasajtoló kút, míg Újszegeden a vezetékhálózat kiépítése folyik – közölte a rendszer kiépítője és későbbi üzemeltetője keddi sajtótájékoztatóján.

Péter Tamás a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta: idén márciusban indították el Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektjét. Ennek során a belvárosban 25 intézmény fűtéséhez biztosítanak majd helyben kitermelt geotermikus energiát, míg Újszegeden a 2014-es fűtési szezontól 12 helyi intézményt látnak el ezzel az energiával. A 100 százalékban hazai beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ez összességében 49 százalékos intenzitást jelent. Az egyenként 3,2 milliárd forintos projekt célja, egy-egy olyan, egy rendszerre “felfűzött” intézményi hálózat létrehozása, melyben környezetkímélő, helyben kitermelt, geotermikus energia felhasználása valósul meg. A beruházások várhatóan 2014 augusztusában zárulnak.

A Szeged egyetemi és klinikai negyedében, 2 milliárd forintos beruházással épülő belvárosi termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő, mintegy 3500 méter hosszú, föld alá telepített, szigetelt távvezeték hálózatból áll, és 2000 méter mélyről felhozott 90-92 Celsius fokos termálvíz segítségével fűti majd a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat.

A 2000 méter mély termelő kút és az első, 1400 méter mély visszasajtoló kút kialakítása már befejeződött, a távvezeték hálózat elkészült és egy kivételével az összes hőközpont kiépült. Jelenleg a második visszasajtoló kút fúrása, próbatermelés, az első visszasajtolási próbák elvégzése, illetve az irányítástechnikai rendszer programozása folyik. A szegedi termálkör főbb elemeiben ez év végéig elkészül. Ezt követően a 2014-es fűtési szezonban a rendszer 25 belvárosi épületben – köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában – váltja majd ki a korábbi földgáz alapú fűtést geotermikus energiával. Ezzel párhuzamosan folyik a másik rendszer kiépítése Újszegeden. Az 1,2 milliárd forintos beruházással épülő termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 12 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő közel 3100 méter hosszú földalatti távvezeték hálózatból áll. A távvezeték hálózat jelenleg 90 százalékos, a hőközpontok és az irányítástechnikai rendszerek pedig 40 százalékos készültségi szinten vannak. A termelő kutat január közepén kezdik építeni az Újszegedi Kisstadion területén. Ezt két további visszasajtoló kút követ. A 2014-es fűtési szezontól kezdve a rendszer 12 újszegedi intézményt – köztük a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az újszegedi gyermekkórházat és MÁV Rendelőt, az SZTE újszegedi karait, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, 1 középiskolát és 3 kollégiumot – lát majd el környezetkímélő, megújuló geotermikus energiával.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.