Jó üzlet az energiaültetvény

Kis települések polgármestereinek tartottak tájékoztatót a biomassza fűtőerőművekben rejlő lehetőségekről. A kistérségi települések polgármestereit, valamint az érdeklődő intézményvezetőket tájékoztatták Ózdon a biomassza erőművek pozitív tapasztalatairól.

Nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a kisebb falvakban is gondolkozzanak el az alternatív fűtési lehetőség bevezetéséről. A Kaszinó tükörtermében a szakmában jártas előadók szóltak a megjelentekhez, írja a boon.hu. – Elég nagy sikerszázalékkal tudtuk az ültetvényeinket beindítani az ózdi önkormányzati tulajdonú területeken – fogalmazott Kovács Gergely, az Ózdszolg Kft. ügyvezetője. – Ezért gondoltuk azt, hogy a tapasztalatainkat átadjuk az észak-borsodi régió többi településének is. Még most is minden nap ültetünk, év eleje óta 500 ezer csemetét helyeztünk el a földbe. Reményeim szerint ezt az esztendőt úgy tudjuk majd zárni, hogy mind a száz hektáron elvégeztük ezt a feladatot. Kovács Gergely hozzátette: két-három éves vágásfordulóval kell számolni, ezért ha az időjárás úgy engedi, akkor 2014 telén lehet az első aratást megejteni Ózdon. A jövő útja az lenne, ha a helyi távhőt is be tudnák vonni a rendszerbe, mert így a megtermelt aprítékot közvetlen a város használná föl. Jelenleg a sajóvárkonyi iskolát fűtik biomasszával, a többit pedig értékesítik.

A falvaknak lehetőség
A szakemberek szerint az energiaültetvények jelenleg a falvaknak és a kisebb közösségeknek nyújtanak komoly alternatívát, mert a nagyobb városokban óriási a gázfüggőség, és a fűtési rendszereket is így alakították ki. – Elég kedvező a megtérülés az energiaültetvényeknél – osztotta meg tapasztalatait – Gerencsér Albert, okleveles erdőmérnök. – Egy beruházással, két vágásforduló alatt a költségek megtérülnek, utána pedig még legalább tizenöt esztendeig folyamatos a hozam. Emellett az energetikai faapríték ára az elmúlt időszakban rendszerint emelkedett, ami biztos bevételt jelent a gazdálkodóknak. Az ország energetikai politikája átalakulóban van, a jövőben sok kicsi fűtőmű megjelenésére lehet számítani. Óvodákat, iskolákat és Polgármesteri Hivatalokat köthetnek rá ilyen rendszerekre, elsősorban községekben és falvakban. A nagyobb városokban jóval nehezebb a logisztika és a folyamatos alapanyag ellátás sem megoldható jelen pillanatban. Ahol viszont a távhőt be tudják kapcsolni a biomassza rendszerbe, ott nem lesz ezzel probléma.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Miért csak tizenöt esztendeig lesz biztos a hozam?