Jó hír parlagfű-allergiásoknak

A jelenlegi, csapadékos, hűvös időjárás, a skandináv nyár nem kedvez ugyan a strandolóknak, ám a parlagfű-allergiások fellélegezhetnek ezekben a napokban. Török László meteorológus szerint péntekig nem várható javulás, de a hétvége már melegedést hozhat.

A pollenkoncentráció a száraz, napos, szeles időben a legnagyobb; ekkor éri a legerősebb terhelés az allergiásokat. Ez az idő azért kedvezőtlen az emberi szervezet számára, mert az allergén gyomnövények pollenjei ilyenkor szabadon tudnak képződni, szóródni, és az erősebb szél a keletkezési helyükről messzire, akár több tíz-, vagy száz kilométerre is el tudja szállítani a polleneket. A tartósan száraz, szeles időjárási viszonyok között ezért fordulhat elő, hogy még az egyébként parlagfű-mentes területeken élőknél is erősebben jelentkeznek az allergiás tünetek, a tüsszögés, köhögés.

 

A legkedvezőbb időjárás az allergiások számára a tartósan csapadékos, esős idő, mert az jelentősen csökkenti a levegőben lévő pollenek számát. Az esőcseppekbe, a nedvességbe beleragadnak a pollenek, és így kimosódnak a levegőből. Felhős, időnként csapadékos időre kell számítani a következő napokban, ezért pollenszám-növekedéstől sem kell tartani. A sok csapadék a szúnyogoknak sem kedvez, és nincs elég meleg a lárvák kikeléséhez. A meteorológusok szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy az idei nyáron ne kellene szúnyograjokra számítani a tavak partjainál; a szárazabb, melegebb időben várhatóan újra megjelennek majd a szúnyogok.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.