Jelentősen visszaesett a hazai üzemanyag-fogyasztás

Január-februárban még nőtt az üzemanyag-forgalom a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainál, de márciusban a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében életbe léptetett határzár és a kijárási korlátozás jelentősen visszavetette a forgalmat – tájékoztatta a szövetség kedden az MTI-t.

A januári és a februári értékesítések 5 százalékot meghaladó növekedést mutattak a tavalyi első két hónaphoz képest, de március végére a benzinfogyasztás a korábbi szint mintegy kétharmadára esett, és a gázolaj-értékesítések is csaknem 25 százalékkal csökkentek. Az első negyedévben így összesen 0,9 százalékkal nőtt a hazai töltőállomások üzemanyag-forgalma a MÁSZ tagvállalatainál az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévet a tavalyi utolsó negyedévvel összehasonlítva azonban csaknem 10 százalékkal esett vissza a forgalom. A közlemény szerint az első negyedévben 890 millió liter üzemanyag fogyott. Benzinből 339 millió litert, gázolajból 551 millió litert tankoltak az autósok, benzinből 3,4 százalékkal többet, mint az elmúlt év első negyedévében, gázolajból 0,6 százalékkal kevesebbet. Az idei első három hónapban a prémium benzinek forgalma majdnem a háromszorosára nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a normál benzin (RON 95) januártól magasabb bio-etanol tartalma miatt. Emelkedett a prémium dízel értékesítése is, de ott a növekedés nem érte el a 25 százalékot.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.