Javul az ivóvíz minősége Hódmezővásárhelyen

Egy 1,6 milliárd forintos uniós támogatású projektnek köszönhetően a jövőben jelentősen javul az ivóvíz minősége Hódmezővásárhelyen és kistérségében – jelentette be a város polgármestere szerdán a dél-alföldi városban.

Lázár János (Fidesz) elmondta: a tervek szerint már az év végén megkezdődhet a beruházás, és eredményeként jelentős mértékben javul az ivóvíz minősége Hódmezővásárhelyen, Szikáncson, Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön, Székkutason, Mártélyon és Kakasszéken. Mint Lázár János elmondta: az Európai Unió Kohéziós Alapjából a Hódmezővásárhelyt, Mártélyt és Székkutast egyesítő társulás több mint 1,3 milliárd forint támogatást nyert. A fennmaradó összeget – mintegy 300 millió forintot – az EU-önerőalapból kívánja biztosítani a társulás. A fejlesztés megvalósításához szükséges munkaerőt legalább részben közfoglalkoztatási jogviszony keretében tervezik igénybe venni. Hódmezővásárhelyen és kistérségében korábban jó minőségű volt az ivóvíz, de az utóbbi években a város egyes részein nőtt az arzén-, máshol az ammónia- és egyes helyeken a vastartalom. A beruházás során több új, nagy kapacitású és jobb minőségű kutat fúrnak majd, és a meglevő vízkészletet és hálózatot arzén- és ammóniamentesítik. Jelenleg a támogatási szerződéskötési eljárás, illetve a közbeszerzési eljárás előkészítése van folyamatban, ettől függően a beruházás az év végén, jövő év elején kezdődhet. Ez a fejlesztés nagy adóssága volt ennek a térségnek, és jelentős lépés a város fejlesztésében és az itt élők életminőségének javításában – mondta Lázár János polgármester.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.