Jatropából dízelolaj

Az Aston Lloyd Biocommodities vállalat szerint a bioüzemanyagok gyártására sürgősen találni kell egy etikailag elfogadható (élelmiszeralapanyagot nem elvonó) növényt, és szerintük erre a célra a jatropa látszik leginkább alkalmasnak.

Ennek a többnyire vadon termő trópusi növénynek a magvai 25–35 százalék olajat tartalmaznak, és az ültetvényeit a szakértők kereskedelmi és ökológiai szempontból egyaránt ajánlják, írja az mmgonline.hu. Eddig ugyanis semmire sem használták ezt a gyenge talajokon is könnyen termeszthető, szinte magától növő, élelmiszer-alapanyagot nem termő, tehát az élelmiszernövényekkel a területért egyáltalán nem versenyző, erősen szárazságtűrő növényt. Egy hektár jatropaültetvény terméséből átlagosan több mint 2 tonna olaj állítható elő, ami az egyik legmagasabb kihozatalt jelenti a fás szárú olajnövények között. A vállalat értékelése szerint a jatropaolajból előállított dízelolaj a klímaváltozás negatív hatásainak fékezéséhez is számottevően hozzájárulhat, mivel az ásványi dízelhez képest 66-68 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát a levegőbe.

A jatropa múltja azonban még rendkívül rövid termesztett növényként, termesztésében egyelőre senkinek nincs sokéves tapasztalata. India mégis komoly erőfeszítéseket tett a jatropa bioüzemanyag célú hasznosítása érdekében; erre a célra 100 millió hektárt különítettek el, amelynek terméséből néhány éven belül az ország dízelolaj-fogyasztásának 20 százalékát szeretné kitermelni. Indonézia mintegy 77 millió hektár mezőgazdaságilag nem hasznosított területtel rendelkezik, ebből 50 millió hektárt jatropaültetvények létesítésére szándékoznak berendezni. Az Aston Lloyd becslése szerint minden 10 ezer hektár jatropaültetvény 33 ezer új munkahely megteremtésével jár.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.