Japán – Új biztonsági előírások az atomerőművekben

A japán atomerőműveknek egy hónapon belül ki kell dolgozniuk a biztonság fokozását célzó terveket, amelyek még erőteljes szökőárak esetén is szavatolnák az erőművek zökkenőmentes működését – jelentette szerdán a japán média.

A japán gazdasági minisztérium a közeljövőben ilyen értelmű utasítást ad az összes japán atomerőműnek. A tárca szerint biztosítani kell a reaktorok hűtőrendszerének áramellátását abban az esetben is, ha működésképtelenné válnak a pótáramforrásként szolgáló dízelgenerátorok. A március 11-i pusztító erejű földrengés után derült ki, hogy az 54 japán atomreaktor közül egy sem lenne képes ellenállni egy tízméteres hullámokkal támadó szökőárnak, a korábbi vészforgatókönyvekben ilyen eshetőséggel nem számoltak. Bocsánatot kért a japán néptől a Fukusima-1 atomerőműben történtekért Kacumata Cunehisza, a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco igazgatótanácsának elnöke. “Az energiablokkok épületeiben történt robbanások, a radioaktív szennyeződés riadalmat és zavart  okoztak, továbbá nagy nyugtalanságot. Mindezért bocsánatot kérek” – mondta.  Kacumata elkerülhetetlennek nevezte a Fukusima-1 balesetet szenvedett első négy reaktorblokkjának felszámolását. Hozzátette, hogy a két megmaradt – 5-ös és 6-os – reaktorblokk állapota jelenleg stabil. A Tepco igazgatótanácsának elnöke végezetül megígérte: mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék azokat a veszteségeket, amelyek a lakosságot és az ipart érték az atomerőműben történtek miatt.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.