Január 1-től egy holland vasúttársaság összes szerelvényét szélenergia hajtja

2017 beköszöntével a holland Nederlandse Spoorwegen lett az első vasúttársaság a világon, amelynek ma már az összes szerelvényét tisztán és kizárólag szélenergia viszi előre.

Hollandiában évszázadok óta használnak szélenergiát a legkülönböző célokból, de a 100 százalék még ott is nagy vállalásnak számít. Ez annyit jelent, hogy nagyjából 600 ezer lakos napi 1,2 millió utazását kell megtámogatni kizárólag szélturbinák segítségével, széndioxid kibocsátása nélkül. Az Eneco holland energiaipari vállalat kalkulációi alapján ehhez hozzávetőleg 1,2 milliárd kilowattóra szélenergiát kell kitermelni, ami nagyjából megfelel annak, amennyi energiát a holland háztartások használnak fel egy év alatt. Az Eneco és a Nederlandse Spoorwegen együttműködése lehetővé teszi az energiaipari cégnek, hogy továbbfejlessze szélerőműparkját. A megállapodást csak 2015-ben kötötték meg, de idén már életbe is lépett. A vasúttársaság ezen túl vállalta azt is, hogy évente 2 százalékkal csökkenti energiafogyasztását, pedig 2005 óta már 30 százalékkal sikerült lejjebb nyomni a felhasznált energia mennyiségét, írja a 444.hu.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.