James Cameron a Bajkál-tó mélyén ünnepelte születésnapját

James Cameron amerikai filmrendező hétfőn a Mir-1. batiszkáfon, a Bajkál-tó mélyén ünnepelte születésnapját: mintegy 1400 méteres mélységben töltött több mint négy órát.

Cameron már jól ismeri a Mirt, ugyanis a Titanic című filmje forgatásakor többször járt vele a tenger mélyén, nem ritkán 4000 méteres mélységben. A mostani merüléseken a mélytengeri búvárhajó a Bajkál partvonalát kutatja.
A rendezőt oroszországi útjára – és a mélytengeri búvárhajóra – elkísérte többek között Mike McDowell mélytengerkutató, az ökoturizmus egyik ismert úttörője, valamint Maria Wilhelm, az Avatar – Túlélési kézikönyv a Pandorához című könyv egyik szerzője.
A világhírű társaság Cameron barátja, Anatolij Szagalevics, A Bajkál-tó védelmére létrejött alapítvány műszaki tanácsának vezetője meghívására érkezett Oroszországba. Szagalevics, aki ez alkalommal a Mirt vezette, születésnapi ajándékként különleges búvárórát adott át a rendezőnek.
A környezetvédők szerint igen rossz állapotban lévő Bajkál-tavat 2008 óta rendszeresen kutatják több Mir batiszkáffal, amelyek nemrég eddig ismeretlen organizmusokat hoztak felszínre a mélyből.
Az utóbbi időben a Bajkál azzal került a lapok címoldalaira, hogy az orosz kormány újra engedélyezte a tó vizét erősen szennyező, s ezért korábban bezárt Bajkáli Cellulóz- és Papírkombinát (BCBK) működését. A Mir mostanában éppen a hatalmas tó déli csücskében végez kutatásokat, ahol a kombinát is található.
Cameron legfontosabb filmjei: Avatar (2009), Titanic (1997)
1994 True Lies – Két tűz között (True Lies) (1994), Terminátor 2. (1991), A bolygó neve: Halál (Aliens) (1986), és Terminátor (1984). A rendező most dolgozik a Csataangyal (Battle Angel) című, 2011-ben bemutatandó új filmjén, és számos mélytengeri témájú filmet és dokumentumfilmet forgatott.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.