Izlandon épül a világ első zéró emissziós data centere

A legjelentősebb angol telekommunikációval foglalkozó cég, a Colt megbízásból építik meg a világon elsőként a zéró emissziós data centert. Elkészülte után tengeren szállítják az egész létesítményt a végleges működési helyéig, ami Izlandban lesz.

A jövő hónapban a központot hatalmas mérete miatt (közel 500 négyzetméteres a terjedelme) 37 „csomagra” osztják és egy régi Nato (Keflavik) bázisra szállítják, ahol majd ismét összeszerelik, írja a greenprofit.hu. A szállítás előtt természetesen minden egyes alkatrészét gondosan letesztelik. A data centerek környezetre gyakorolt hatása meglehetősen jelentős, ami adódik a működésükhöz szükséges dupla energiaigényből. Elsősorban a szerverek fogyasztanak jelentős elektromos energiát, másrészt pedig éppen emiatt állandóan hűteni kell a túlmelegedés ellen. A rendszert tervező Verne cég garantálta, hogy a hőmérséklet szabályozásához az izlandi vidék hideg levegőjével működő hűtő szisztémát dolgozott ki. Ezen kívül az egész berendezés kizárólag geotermikus és hidroelektromos forrásokból fog táplálkozni, mivel Izland a teljes elektromos áram szükségletét eleve megújuló energiaforrásból biztosítja. A tervezett létesítmény számolt Izland előnyös infrastruktúrájával, amikor egy gazdaságilag is versenyképes ajánlattal jelent meg a piacon.

A központ több és nagy sebességű kábeleken keresztül kapcsolódik az USA-hoz és Európához. Az angolszász projekt számol egy későbbi kapacitásbővítési lehetőséggel, igény szerint. A Microsoft legutolsó számításai szerint a jelenlegi tervezett 50 Md dollár bevétel jelentősen, 78 Md dollárra fog növekedni 2020 végéig. Tavaly dobta piacra a Colt ezt a  modulrendszerű data centert. Viszont az izlandi lesz az első, amit az Egyesült Királyság határain kívül fog megvalósítani, és ami valóban teljesen környezetbarát lesz, ártalmas anyag kibocsátása szó szerint nulla. Olyan megoldás, ami tökéletesen egyesíti az Izlandban bőségesen megtalálható megújuló energiát.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.