Itt a példa, hogy a Nap tényleg olcsó áramtermelő

Ontarióban a tartományi áramhálózat rendszerirányítója közölte a zöldenergiás termelői árakat azt követően, hogy egy tizenkétszeresen túljelentkezett napenergia-projektet befejeztek. Az árakon nem csak Kanadában érdemes elgondolkodni.

Alig több mint 15 centes kilowattóra az átlagára a napenergiából nyert áramnak Ontarióban – írta meg a Cleantechnica. És ha ez egy “csupán” 140 megawattos projektre számítva tett megállapítás is, tegyük gyorsan hozzá: a hivatalos, rendszerirányító által közölt, súlyozott árak között csak a szél volt olcsóbb ennél – még a vízenergia is másfélszer ennyibe kerül.

A kanadai Ontarióban 140 MW új napenergia-telepítési projektre írtak ki tendert. A hét nyertes pályázat összesített árai alapján a tartomány Független Villamosenergia Rendszerirányítója (IESO) azt találta, hogy a megkötött szerződések kWh-ra számolt átlagára csupán 15,67 (kanadai) cent – vagyis: forintra átszámoltan 32,9 forint. Összesen hét projektcéggel kötöttek szerződést, az ajánlatok 14,15 cent és 17,85 cent közöttiek voltak. A legnagyobb szeletet a tortából a BluEarth Renewables vitte (54 MW), de a mifelénk ismerős – Szegeden éppen a kivonulását előkészítő francia cég kanadai leányvállalata, az – EDF EN két projektet is nyert (10 MW, illetve 12 MW), de komoly kapacitásokat vitt el az Invenergy (6.75 MW), a SunEdison (44 MW), a SkySolar (11.76 MW) is.

A 2015 márciusában meghirdetett tenderen nyertes hét projekten túl azonban két dolgot érdemes megjegyezni:

1.) Ne is keresse, megmutatjuk, hol van a világtérképen Ontario, Kanada legnépesebb, illetve Quebeck után a második legnagyobb területű állama. Itt (pirossal jelölve):

Aztán miután a mintegy 11 Magyarország méretű országnak hazánkhoz, illetve az Egyenlítőhöz való viszonyát is leellenőrizte, hozzá kell tenni azt is, hogy Ontarióban a havi átlagban számolt napsütéses órák száma januárban, októberben, novemberben és decemberben nem éri el a napi 4 órát, miközben 8 óránál többet csak a nyári-koranyári hónapokban (május, június, július, augusztus) süt a nap.

Kanada egyik legnaposabb helye – ahol évi 2500 órát süt a nap – például nem is itt van, hanem az Ontariótól keletre fekvő Saskatchewan államban lévő Estevana nevű városban. Ehhez képest Ottawa és Toronto is csak mintegy 2070 órával “gazdálkodik”, és a legnaposabb Thunder Bay-ben is csupán 2120 a napfényes órák száma. (Magyarország esetében ez az érték átlagosan 1800-2300 közé esik, de az ország negyedén 2100 óra/év feletti érték az általános).

2) Az ontariói 140 megawatt napenergiás termelőkapacitás építéséről szóló pályázati kiírására több mint 12-szeres túljelentkezés volt – mivel összesen 1742 MW értékű ajánlatot vettek nyilvántartásba. Ez nyilvánvaló módon a versenyt élénkítette, melynek hatására a beruházók árcsökkentési hajlandóságát erősítette.

Eközben Magyarországon

Az IESO a bejelentéssel egy időben ráadásul azt is közölte, hogy az új napenergia-kapacitások mellett további 300 MW szélenergia-projekttel bővültek (ezek súlyozott átlagára 8,59 cent/kWh – azaz: egységenként 18,03 forint), plusz, nem meglepő módon, hisz mégiscsak a nagy tavak vidékéről van szó, jó néhány folyóval, még 15,5 MW vízerőmű projekttel is (ezek súlyozott átlagára 17,59 cent/kWh –, azaz: egységenként 36,9 forint) volt. Jóllehet, a kanadai és a magyarországi lakossági áramárakat nehéz volna egzakt módon összehasonlítani (mivel a tengerentúlon a rezsicsökkentést és az állami tulajdonú közműcég kisgömböcként működését valószínűleg meg sem értenék), de a példaként citált E.On Magyarország aktuális tarifatáblázatát látva nyilvánvaló, hogy az ontariói napenergia termelői ára összevethető azzal, amit az MVM – jelentős mértékben a Paksi Atomerőműre támaszkodva – kínálni képes. (Magyarországon az átlag lakossági fogyasztó nettóo 14,34–20,72 forint/kWh áramdíjat fizet.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.