Italos kartonból készítenek pénztárcát a bolyoki vigadalomban

Hogyan barkácsoljunk a pincénk mélyén található régi vödörből olcsó és energiatakarékos tűzhelyet vagy üres italos dobozból egyedi pénztárcát?

Szeptember 14-én Ózdon, az egész napos szórakoztató programok mellett a XIV. Bolyoki Vigadalom keretében ezt is megtudhatják a kilátogatók  a TIT Kossuth Klub Egyesület vándorkiállításán. A bemutató harmadik állomása a 2013-2014 folyamán 6 helyszínen megvalósuló programnak, amely a Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja (TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0033) című pályázat keretében valósul meg. A magyar tudomány kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek terjesztését célzó projekt gazdája a TIT Kossuth Klub Egyesület, valamint konzorciumi partnere, a Miskolci Egyetem.

Napjaink sokat emlegetett kérdése a fenntarthatóság, a „környezetvédelem, energiatakarékosság, újrahasznosítás” szavak már szinte elcsépeltté váltak a lakosság szemében is. A fenntartható energiagazdálkodást, az energiatudatosság növelését zászlajára tűző pályázat keretében megrendezett vándorkiállítás gyakorlati, kézzelfogható tartalommal tölti meg a hétköznapi ember számára gyakorta nem sokat mondó fogalmakat, valódi, olcsón és könnyen megvalósítható megoldásokat mutatva a közönség számára.

A rendezvényre kilátogatók a megújuló energia tanösvényen végighaladva olyan eszközökkel ismerkedhetnek meg, amelyek kis barkácstudással, egyszerű alapanyagokból, otthon is elkészíthetők, mint például az említett rakéta-tűzhely. Háztartásuk energiahatékonyságát javíthatják a kiállított víztakarékossági eszközökkel, hőtükörként is szolgáló magyar festéktalálmánnyal, hordozható napelemes telefontöltővel, csak hogy néhányat említsünk a bemutatásra kerülő megoldásokból. Az érdeklődők energetikai tanácsokkal, hasznos és praktikus információkkal is gazdagodhatnak, a kisebbeket pedig gyermekfoglalkozások, többek között hulladékanyagokat felhasználó kézműves műhely várja.

Lőrinczi István, a vándorkiállítást lebonyolító Outdoor Mission Kft. ügyvezetője szerint a gyakorlati fókuszú programsorozat valós megoldásokat nyújt a lakosság számára, és szemléletformáló jellegének köszönhetően hatékonyan egészíti ki az elméleti iskolai oktatást. Ezt mutatja az eddig két helyszínen szerzett tapasztalat is, hisz mind a miskolci egyetemisták, mind a poroszlói ökocentrum általános iskolás látogatói nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel vettek részt a kiállítás állomásainak foglalkozásain.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.