Italgyártók szerint tönkreteheti a szelektív gyűjtést a kötelező betétdíj

Tönkreteheti a szelektív gyűjtést a kötelező betétdíj bevezetése a Recomplex Egyesülés, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint.

A szervezetek keddi, közös közleményükben emlékeztetnek: nemrégiben ismertté vált, hogy a szaktárca kötelező betétdíjas rendszert kíván bevezetni az úgynevezett egyutas italcsomagolásokra vonatkozóan – ilyenek például a PET palackok, és alumínium dobozok -, hogy ösztönözze a lakosságot ezek nagyobb arányú begyűjtésére. Magyarországon a csomagolási hulladék mintegy 10-15 százalékát teszi ki az italcsomagolás, ennek visszagyűjtése jelenleg a szelektív gyűjtőrendszeren keresztül történik. Az Ásványvíz Szövetség és Terméktanács, és az ÉFOSZ szerint a betétdíjas rendszer működtetése kétszer-háromszor költségesebb a szelektív gyűjtési rendszereknél. Ennek oka kettős: ki kell alakítani és működtetni kell a betétdíjas rendszert, ezzel párhuzamosan bővíteni és üzemeltetni kell az európai uniós forrásokból megépült és jelenleg is épülő szelektív hulladékgyűjtő rendszereket.

A rendszer kiépítésének 20-25 milliárdos költségén túl évi 10-12 milliárd forintos működési költséggel kell számolni. Az önkormányzatok – azáltal, hogy a jól értékesíthető italcsomagolás kikerül a szelektív gyűjtésből – mintegy 5-6 milliárd forinttól esnének el évente. Az italgyártók szerint a betétdíj bevezetése 10-50 százalékos áremelést jelentene az ásványvizeknél, üdítőknél, söröknél, boroknál, szeszes italoknál, ami 5 milliárd forintos árbevétel-csökkenést eredményezne a gyártóknál és a kereskedőknél. Ez akár 400-500 munkahely megszűnéséhez is vezethet – hívják fel a figyelmet a szervezetek. A betétdíjas rendszer emellett újabb “hatalmas és indokolatlan” adminisztratív terhet róna a gyártókra, kereskedőkre, mivel több száz gyártót és mintegy 40 ezer boltot kellene egy nagyon szigorúan ellenőrzött informatikai és adminisztrációs rendszerbe terelni.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.