Iszapömlés – Újabb pert indítottak a Mal Zrt. ellen

Újabb per indult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon kedden; egy házaspár tízmillió forintot követel a cégtől.

A keresetlevél szerint a felperesek devecseri otthonát a vörösiszap nem öntötte el, de életük a katasztrófa következtében ellehetetlenült. A felporzó iszap hosszú távú egészségügyi hatásai ismeretlenek, az ÁNTSZ porálarc viselését javasolja. A katasztrófa miatt ingatlanjuk értéke 50 százalékkal csökkent – állítják a felperesek. Azzal érvelnek, hogy a terület lakhatatlanná vált, gazdaságilag összeomlott, emiatt nem tudják eladni házukat. A felperesek szerint a katasztrófát a Mal Zrt. tevékenysége okozta.
A házaspár arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze a Mal Zrt.-t kártérítés címén – a lakóingatlan értékvesztése miatt – 8.450.000 forint, nem vagyoni káruk megtérítésére pedig kétmillió forint kifizetésére.
A férj a bíróságon azt mondta: nem tudják, hogy a szálló por milyen egészségügyi hatásokkal jár, a családját nagyon megviselte az esemény, pszichológust is felkerestek. A két gyerekük tanulmányi eredménye is romlott, állítása szerint továbbra is félnek attól, hogy újabb katasztrófa történik.

A feleség hozzátette, hogy több a kiadásuk az iszapömlés óta, a bevételeik pedig csökkentek. A család folyamatos stresszben él, baráti körük széthullott. Mint mondta, olyanok lettek, “mint a leprások”, ha meglátják az autójukat, rögtön tudják, hogy Devecserből érkeztek. Az alperes jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mondván: a cég nem felelős a katasztrófáért, működése nem tartozik a fokozott veszéllyel járó tevékenységek körébe, rendelkezett a jogszabályi előírásoknak megfelelő engedélyekkel, a gátszakadást pedig elháríthatatlan külső körülmények okozták.
A Mal Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúsz pedig megsérült.

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!